Overslaan en naar de inhoud gaan

Wel hoop, weinig geloof in carnaval 2021

Geplaatst opzondag 23 augustus 2020 - 20:04

Het geloof op een volwaardig carnavalsseizoen begint steeds kleiner te worden. Hoensbroek roept alvast geen prins uit, muziekgroep Vleisboeket zet zijn zinnen op een festival in de zomer van 2021 en het Brabantse Geertruidenberg heeft carnaval komend seizoen al helemaal afgeblazen.

In februari ging de carnavalsoptocht in Sittard niet door vanwege slecht weer en in maart werd die afgelast in verband met het coronavirus. Veel van die carnavalswagens zijn nu in de optochthal in Sittard afgedekt met zeil. De kans is groot dat daar voorlopig geen verandering in komt. "Je moet ernstig rekening houden met een vastelaovend zonder optocht door de coronacrisis", zegt Peer van Erp van het Optocht Comité Sittard. "We bekijken alternatieve mogelijkheden, maar door de binnenstad trekken en dan de anderhalvemetermaatregel handhaven is volgens mij onmogelijk."

Video: L1

Verschillende scenario's
Volgens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en burgemeester van Venlo Antoin Scholten is het uitgesloten dat we carnaval gaan vieren op de manier die we kennen. "Er wordt wel heel creatief nagedacht over manieren waarop we carnaval wel kunnen vieren of beleven, misschien wel virtueel, zonder dat mensen elkaar kunnen besmetten. Daar is informeel al over gesproken, maar ik weet nog niet hoe dat eruit komt te zien."

Volgens voorzitter Annemarie Penn-te Strake van Veiligheidsregio Zuid-Limburg is het belangrijk dat carnavalsverenigingen rekening houden met verschillende scenario's, 'omdat we in onzekere tijden zitten.'

Slag om de arm
Carnavalist Van Erp houdt nog een slag om de arm. "De wagens zijn klaar dus wat dat betreft kunnen we een beslissing uitstellen." Volgens hem moet de knoop over het doorgaan van de optocht uiterlijk in december doorgehakt worden.

Vreemde situatie
Op papier leeft de optocht in Sittard nog. "We kunnen veel willen en doen binnen de gegeven kaders, maar het is een vreemde situatie. Daar proberen we ons een beeld bij te vormen. We hopen de optocht door kan gaan, maar een beslissing van de overheid kan alles veranderen. Dan moeten we er rekening mee houden dat de wagens hier nog een jaar blijven staan."

Sjoenkele
Volgens de voorzitter Raymond Vlecken van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) zal er hoe dan ook carnaval gevierd worden. "Vastelaovend is een traditie die we in Limburg heel erg koesteren. Het is een groot verbroederingsfeest."

Op de vraag hoe zo'n coronaproof carnavalsfeest eruit gaat zien, is moeilijk een antwoord te geven. "De SLV-verenigingen zijn volop in overleg over de invulling van het komende carnavalsseizoen." Hoop doet leven, denkt Vlecken. Zelfs 'sjoenkele' op anderhalve meter afstand van elkaar zou geprobeerd kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen