Overslaan en naar de inhoud gaan

Wekelijks goederentreinen tussen Budel en Weert

Geplaatst opmaandag 8 januari 2018 - 15:21

Op de IJzeren Rijn tussen Hamont, Budel en Weert gaan vanaf deze maand wekelijks goederentreinen rijden.

Dat meldt ProRail.

Aanvraag
Een goederenvervoerder deed een aanvraag voor maximaal tien treinen per week op dit traject. ProRail verwacht dat het in de praktijk wekelijks om één tot twee treinen zal gaan.

Stil
Jarenlang was het relatief stil op het spoor tussen Budel en Weert. Het baanvak werd een aantal jaren geleden opgeknapt. Na die renovatie reed er slechts sporadisch een trein. Hier zal nu dus verandering in gaan komen.

Omstreden
Het gebruik van het tracé dwars door natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen is omstreden. Een paar jaar geleden probeerden de provincie en Natuur en Milieufederatie Limburg het gebruik van het baanvak nog te verbieden via de Raad van State.

Volgens hen zou het nadelige gevolgen hebben voor de natuur en de vogels die in het gebied leven. Maar de Raad van State wees die eis af.

Gevoeligheid
ProRail zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheid van het dossier. De goederentreinen gaan rijden op een stuk van de IJzeren Rijn, de historische spoorlijn tussen Antwerpen en het Roergebied. Die loopt in Midden-Limburg van Weert naar Roermond, en gaat dan via natuurgebied de Meinweg de grens over.

IJzeren Rijn
België wil de spoorroute weer in gebruik nemen voor goederenvervoer van Antwerpen naar Duitsland, maar dat stuit in Nederland op veel bezwaren. Met name het gebruik van het tracé door de Meinweg roept veel weerstand op.

ProRail wijst erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het stuk spoor tussen Hamont en Weert in de toekomst geschikt gemaakt wordt voor personenvervoer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen