Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wekelijks goederentreinen tussen Budel en Weert

Geplaatst opmaandag 8 januari 2018 - 15:21

Op de IJzeren Rijn tussen Hamont, Budel en Weert gaan vanaf deze maand wekelijks goederentreinen rijden.

Dat meldt ProRail.

Aanvraag
Een goederenvervoerder deed een aanvraag voor maximaal tien treinen per week op dit traject. ProRail verwacht dat het in de praktijk wekelijks om één tot twee treinen zal gaan.

Stil
Jarenlang was het relatief stil op het spoor tussen Budel en Weert. Het baanvak werd een aantal jaren geleden opgeknapt. Na die renovatie reed er slechts sporadisch een trein. Hier zal nu dus verandering in gaan komen.

Omstreden
Het gebruik van het tracé dwars door natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen is omstreden. Een paar jaar geleden probeerden de provincie en Natuur en Milieufederatie Limburg het gebruik van het baanvak nog te verbieden via de Raad van State.

Volgens hen zou het nadelige gevolgen hebben voor de natuur en de vogels die in het gebied leven. Maar de Raad van State wees die eis af.

Gevoeligheid
ProRail zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheid van het dossier. De goederentreinen gaan rijden op een stuk van de IJzeren Rijn, de historische spoorlijn tussen Antwerpen en het Roergebied. Die loopt in Midden-Limburg van Weert naar Roermond, en gaat dan via natuurgebied de Meinweg de grens over.

IJzeren Rijn
België wil de spoorroute weer in gebruik nemen voor goederenvervoer van Antwerpen naar Duitsland, maar dat stuit in Nederland op veel bezwaren. Met name het gebruik van het tracé door de Meinweg roept veel weerstand op.

ProRail wijst erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het stuk spoor tussen Hamont en Weert in de toekomst geschikt gemaakt wordt voor personenvervoer.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen