Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig ruimte voor versoepelingen, avondklok naar 22:00 uur

Geplaatst opdinsdag 23 maart 2021 - 19:17

De besmettingscijfers zijn nog te hoog en daarom ziet het demissionair kabinet weinig ruimte voor versoepelingen. Wel gaat de avondklok vanaf volgende week woensdag een uurtje later in.

Dat laten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond weten.

Avondklok
De eindtijd van de avondklok blijft 4:30 uur. Na de donkere dagen wordt het steeds langer licht. Mensen willen in de lente graag avonden buiten doorbrengen en daarom wordt het handhaven om 21:00 uur moeilijker.

De supermarkten zullen naar verwachting langer open blijven. Volgens koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus. De supermarkten raden klanten alvast aan om ook na te denken over de paasinkopen. In de periode voor Pasen is het doorgaans een drukte van belang, vergelijkbaar met de drukte voor kerst.

Geen versoepelingen
Twee weken geleden werd de deur nog op een kier gezet voor eventuele versoepelingen vanaf 31 maart. De terrassen zouden weer open kunnen, mogelijk zou er meer ruimte komen voor winkels om klanten te ontvangen en studenten in het hoger onderwijs zouden deels naar school kunnen. Dat zit er voorlopig allemaal niet in. Er wordt niets versoepeld, omdat de besmettingscijfers nog te hoog zijn. "Alleen als het reproductiegetal onder de 1 zou blijven en de cijfers in de ziekenhuizen stabiel zouden blijven, zouden we kunnen versoepelen", concludeert Rutte. Maar dat is dus niet het geval.

Plan voor bedrijven
"Ik wil vandaag een paar dingen zeggen tegen de ondernemers en hun medewerkers, die veel teleurstellingen te verwerken krijgen", zegt Rutte. "We stoppen niet van de ene op de andere dag met de steunpakketten." Het kabinet werkt aan een plan om bedrijven met geldproblemen door de crisis te helpen.

Reisadvies
Tenslotte wordt het negatief reisadvies verlengd tot en met 15 mei. Dat betekent dat ook voor de meivakantie, die tot en met 9 mei loopt, het dringende advies geldt om in Nederland te blijven. "Ga niet naar het buitenland", aldus Rutte.

De huidige coronamaatregelen worden dus verlengd tot 20 april. "Dat valt tegen", erkent Rutte. Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus, en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zegt hij. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen