Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig meldingen racisme in voetbal: 'Niet representatief'

Geplaatst opdinsdag 21 september 2021 - 15:48

Afgelopen halfjaar zijn er twee meldingen van discriminatie op een voetbalveld in Limburg bij het meldpunt discriminatie binnengekomen. Het meldpunt vermoedt dat dit niet representatief is van wat er echt speelt op en om het voetbalveld. "Zo kunnen wij discriminatie niet bestrijden."

Begin 2021 lanceerde de KNVB en antidiscriminatie voorziening Limburg (ADV) de app discriminatiemelder waardoor het makkelijker is discriminatie te melden. Chris Baltussen, directeur ADV: "Wij weten dat er nog steeds veel discriminatie uitlatingen gedaan worden op en rond het voetbalveld, echter wij krijgen niet veel meldingen binnen.

Gesprek
Geen enkele amateurvoetbalclub heeft gereageerd op een uitnodiging van de ADV. Baltussen: "Het moet afgelopen zijn met de opmerkingen langs en op het veld. Maar we hebben concrete zaken nodig om meer te kunnen doen." Hij vermoedt dat mensen denken dat een melding hetzelfde is als aangifte doen. "Dat is niet zo. Daarnaast wordt de app onvoldoende onder de aandacht gebracht door KNVB en de clubs."

Terugwijzen
Shurell Wilson is hoofd van de jeugdopleiding bij VV Helden en heeft veel contact met de KNVB. Hij is niet verbaasd dat er zo weinig meldingen zijn. Zijn ervaring is dat er niets gedaan wordt met een melding. "De KNVB draait de situatie om waardoor je niet het gevoel krijgt dat ze echt iets willen doen aan racisme."

Gedrag
Wilson is ook hoofdtrainer bij SV Altweerterheide uit Weert. Daar richt hij zich op spelers die te maken hebben met racisme. "Wij moeten er mee dealen". Hij wil spelers behoeden voor escalatie door niet boos te worden maar uit te leggen wat de opmerking met ze doen." Michael Grein, oprichter van de Tiki Taka voetbalschool in Weert, geeft zo'n 50 kinderen tussen 3 en 18 jaar wekelijks voetbaltraining. Hij leert zijn pupillen dat "bepaalde opmerkingen misschien niet zo bedoeld zijn maar ze wel zo overkomen".

Emotie
"Voetbal is emotie," zegt Zjer Willems, voorzitter RKHSV uit Maastricht. Het is een amateurvoetbalclub met zo'n 600 leden. "Je moet opmerkingen altijd in een context bekijken. Dus op het veld met elkaar te kijken naar een patroon en niet alleen naar de waarde van sommige woorden. We moeten niet te snel tot een conclusie komen", zegt Willems. "Elke week loopt het wel uit de hand op het Sportpark Heugem. Het zijn vooral ouders die een uitdaging vormen. We anticiperen per wedstrijd of er bestuursleden aanwezig moeten zijn om enigszins controle te houden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen