Overslaan en naar de inhoud gaan

'Weinig besef van gevaren exotische dieren en planten'

Geplaatst opzaterdag 2 september 2017 - 11:00

Het uitroeien van exotische planten en dieren is een zaak die op Europees niveau moet worden aangepakt, stelt Kerkradenaar Rob Leuven.

Vanaf komende donderdag bekleedt Leuven de leerstoel invasieve soorten aan de Radboud Universiteit.

Invasieve soorten
Invasieve planten, dieren of micro-organismen zijn soorten die door de mens zijn geïntroduceerd buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de tijgermug, die ziektes kan verspreiden en daarmee een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Meer exoten
Leuven ziet dat steeds meer exoten oprukken in Nederland. Die komen meestal binnen via spullen die worden geïmporteerd of via vakantiegangers. "Er wordt in Nederland wel adequaat opgetreden om bijvoorbeeld de muggen uit te roeien. Maar we moeten voorkomen dat die muggen zo vaak binnenkomen en zich hier gaan vestigen, met alle risico's van dien", zei Leuven in het L1-programma Limburgs Land.

Eerste leerstoel
Leuven bekleedt de eerste leerstoel die zich gaat bezighouden met het uitroeien van exotische planten en dieren. Volgens de Kerkradenaar komt dat doordat in Nederland te weinig besef bestaat over de risico's en gevaren van exoten. "We zijn een handelsnatie en zo komen veel dieren hier binnen. We verdienen aan exoten en daarom loopt Nederland achter wat maatschappelijke bewustwording betreft."

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen