Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig animo voor stemmen per post

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 5:58

Limburgers staan niet bepaald te springen om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart hun stem per post uit te brengen.

Uit een onderzoek van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat 30 procent van de Limburgers liever per brief zou stemmen, dan in een stembureau.

Alleen in Drenthe en Groningen is er nog minder animo voor stemmen per postzegel. Flevolanders zijn het meest enthousiast, met 40 procent. In heel Nederland zou 34 procent liefst per post stemmen.

Zeventigplussers
Vanwege de coronacrisis mogen zeventigplussers bij de verkiezingen op 17 maart per brief stemmen. Die 2,4 miljoen kiesgerechtigden vormen volgens het RIVM een risicogroep, wat voor het kabinet reden was hen toestemming te geven de stembus in te ruilen voor een brievenbus.

Die senioren zijn volgens de enquête ook het meest enthousiast over de mogelijkheid per brief te stemmen.

Kort geding
Dat alleen ouderen per brief mogen stemmen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Politieke partij BIJ1 en de actiegroep #geendorhout pleiten er in een petitie voor dat iedereen per brief mag stemmen. Ook de Partij voor de Dieren vindt dat en heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen omdat ze vindt dat er sprake is va leeftijdsdiscriminatie. Die zaak dient woensdag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen