Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig animo voor stemmen per post

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 5:58

Limburgers staan niet bepaald te springen om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart hun stem per post uit te brengen.

Uit een onderzoek van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat 30 procent van de Limburgers liever per brief zou stemmen, dan in een stembureau.

Alleen in Drenthe en Groningen is er nog minder animo voor stemmen per postzegel. Flevolanders zijn het meest enthousiast, met 40 procent. In heel Nederland zou 34 procent liefst per post stemmen.

Zeventigplussers
Vanwege de coronacrisis mogen zeventigplussers bij de verkiezingen op 17 maart per brief stemmen. Die 2,4 miljoen kiesgerechtigden vormen volgens het RIVM een risicogroep, wat voor het kabinet reden was hen toestemming te geven de stembus in te ruilen voor een brievenbus.

Die senioren zijn volgens de enquête ook het meest enthousiast over de mogelijkheid per brief te stemmen.

Kort geding
Dat alleen ouderen per brief mogen stemmen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Politieke partij BIJ1 en de actiegroep #geendorhout pleiten er in een petitie voor dat iedereen per brief mag stemmen. Ook de Partij voor de Dieren vindt dat en heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen omdat ze vindt dat er sprake is va leeftijdsdiscriminatie. Die zaak dient woensdag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen