Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig animo voor stemmen per post

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 5:58

Limburgers staan niet bepaald te springen om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart hun stem per post uit te brengen.

Uit een onderzoek van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat 30 procent van de Limburgers liever per brief zou stemmen, dan in een stembureau.

Alleen in Drenthe en Groningen is er nog minder animo voor stemmen per postzegel. Flevolanders zijn het meest enthousiast, met 40 procent. In heel Nederland zou 34 procent liefst per post stemmen.

Zeventigplussers
Vanwege de coronacrisis mogen zeventigplussers bij de verkiezingen op 17 maart per brief stemmen. Die 2,4 miljoen kiesgerechtigden vormen volgens het RIVM een risicogroep, wat voor het kabinet reden was hen toestemming te geven de stembus in te ruilen voor een brievenbus.

Die senioren zijn volgens de enquête ook het meest enthousiast over de mogelijkheid per brief te stemmen.

Kort geding
Dat alleen ouderen per brief mogen stemmen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Politieke partij BIJ1 en de actiegroep #geendorhout pleiten er in een petitie voor dat iedereen per brief mag stemmen. Ook de Partij voor de Dieren vindt dat en heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen omdat ze vindt dat er sprake is va leeftijdsdiscriminatie. Die zaak dient woensdag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen