Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig animo voor stemmen per post

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 5:58

Limburgers staan niet bepaald te springen om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart hun stem per post uit te brengen.

Uit een onderzoek van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat 30 procent van de Limburgers liever per brief zou stemmen, dan in een stembureau.

Alleen in Drenthe en Groningen is er nog minder animo voor stemmen per postzegel. Flevolanders zijn het meest enthousiast, met 40 procent. In heel Nederland zou 34 procent liefst per post stemmen.

Zeventigplussers
Vanwege de coronacrisis mogen zeventigplussers bij de verkiezingen op 17 maart per brief stemmen. Die 2,4 miljoen kiesgerechtigden vormen volgens het RIVM een risicogroep, wat voor het kabinet reden was hen toestemming te geven de stembus in te ruilen voor een brievenbus.

Die senioren zijn volgens de enquête ook het meest enthousiast over de mogelijkheid per brief te stemmen.

Kort geding
Dat alleen ouderen per brief mogen stemmen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Politieke partij BIJ1 en de actiegroep #geendorhout pleiten er in een petitie voor dat iedereen per brief mag stemmen. Ook de Partij voor de Dieren vindt dat en heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen omdat ze vindt dat er sprake is va leeftijdsdiscriminatie. Die zaak dient woensdag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen