Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig animo voor actiedag wijkverplegers

Geplaatst opmaandag 20 november 2017 - 14:01

De actie van wijkverpleegkundigen om aandacht te vragen voor de werkdruk, vindt nauwelijks bijval in Limburg.

Dat blijkt uit een rondgang van L1.

De beroepsvereniging van verplegenden en verzorgenden V&VN had opgeroepen om maandag alleen de noodzakelijke administratie te doen. Vooral het papierwerk zorgt voor veel onnodige werkdruk.

Toch doen
Verpleegkundigen in Limburg zeggen ook deze werkdruk te voelen. Maar de actie leidt volgens veel verplegers alleen tot extra werkdruk, omdat de administratie uiteindelijk toch gedaan moet worden.

Weinig bereidheid
Bij Zuyderland Thuiszorg heeft zich volgens de directie niemand gemeld die aan de actie wil deelnemen. "Onze medewerkers erkennen deze extra belasting. Maar de administratie niet invullen. Dat zien ze niet zitten", aldus een woordvoerder. Ook bij andere Limburgse thuiszorgorganisaties zijn geen aanmeldingen bekend.

Volgens beroepsvereniging V&VN is de actie vooral belangrijk om aandacht te vragen voor de werkdruk in de zorg. "Meedoen is ook: aankaarten in je organisatie en een afspraak plannen over concrete stappen om de registratielast te verminderen", zegt een woordvoerder. Ook kunnen mensen aangeven welk papierwerk onnodig is.

Symbolisch
De actie is volgens de initiatiefnemers vooral symbolisch. "Het moet zichtbaar worden hoeveel registratie er wordt verricht en welk deel daarvan absoluut niet relevant is voor de patiënt of cliënt."

Uit een onderzoek onder ruim tweeduizend medewerkers blijkt dat een verpleegkundige 25 tot 30 procent van de tijd bezig is met administratieve taken. De helft daarvan is onnodig, zo stellen ze.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen