Overslaan en naar de inhoud gaan

Weggevangen Roermonds dassenjong krabbelt weer op

Geplaatst opzaterdag 29 mei 2021 - 12:25

De jonge das uit Roermond die begin dit jaar werd overgebracht naar een dassenopvang krabbelt weer op in een buitenverblijf. Het diertje is een van de twee jonge dassen die in februari zijn weggevangen uit een dassenburcht bij de Hambeek omdat daar tientallen woningen moeten komen.

De dasjes werden na het vangen verstoten door hun moeder, konden niet op een andere plek worden uitgezet en moesten worden opgevangen. Dat gebeurde eerst in het natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek. Eentje bleek te verzwakt en stierf, de ander werd later ondergebracht bij de opvang van Das en Boom in Gelderland.

Lees ook: Dassenjong dat weg moest voor bouwproject gestorven

Opgeknapt
De afgelopen maanden is het diertje daar aangesterkt. Volgens Hester Bartels van Das en Boom gaat het goed met de das. "In het begin had Hamke - zo noem ik haar - het moeilijk, maar ze is de afgelopen tijd in een van onze binnenverblijven goed opgeknapt."

Video: L1

Namaakburcht
Deze week werd Hamke naar een opvangplek buiten overgeplaatst: Een ren van een kwart voetbalveld groot met middenin een hok dat dienst doet als burcht. Om het hok zitten takken, struiken en water. "Een beetje zoals in het echt", zegt Bartels. "Op deze manier kan Hamke stapsgewijs weer wennen aan het leven buiten, want dat is nodig." Nadat Hamke was verplaatst, liet ze zich niet buiten het hok zien. "Ze zal het wel spannend vinden, maar ze komt er na een paar uur zeker uit."

Buitenlucht
Hamke hoefde de stap naar buiten trouwens niet alleen te maken. Ook André, een das die in het Brabantse Sint Anthonis werd gevangen, verliet zijn hok binnen voor een plekje buiten. Deze had geen koudwatervrees en kwam vrijwel onmiddellijk uit zijn buitenverblijf. Pogingen van Hester om via André ook Hamke in de buitenlucht te krijgen, mislukten.

Limburgse natuur
Of Hamke terugkeert naar Limburg, weet Bartels niet. "In augustus is ze klaar voor terugkeer in de natuur, maar we hebben nog geen plek voor haar gevonden. Maar tegen die tijd is er zeker een plek waar ze terecht kan. En misschien wel samen met André."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen