Overslaan en naar de inhoud gaan

Weggespoelde oever legt pijpleiding bloot: mogelijk lekkage

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 14:21

Door het hoogwater en de sterke stromingen die daardoor ontstonden in de Maas, is tussen Maasband en Urmond een stuk oever weggespoeld. Een ondergrondse pijpleiding ligt daardoor bloot en raakte beschadigd.

Rijkswaterstaat ontdekte de blootliggende pijp maandag bij een preventieve controle van de Maasbodem, meldt de gemeente Stein. Dinsdagochtend werd duidelijk dat de pijpleiding beschadigd is en er waarschijnlijk een lekkage is ontstaan.

Pijpleiding
De leiding verbindt de haven van Antwerpen onder meer met het Chemelot-terrein in Geleen en was volgens de gemeente gevuld met nafta, een dieselachtige vloeistof. De leiding werd maandag uit voorzorg uit bedrijf genomen.

De meetkamer merkt sinds dinsdagochtend 7:00 uur een geleidelijk drukverlies in de pijpleiding. "Dit bevestigt ons vermoeden dat de leiding schade heeft opgelopen en er een lek is ontstaan", stelt de gemeente Stein. "Hoe groot dit lek is en hoeveel van het product is vrijgekomen, is op dit moment nog niet duidelijk." In de buurt van de kruising van de pijpleiding wordt een penetrante geur waargenomen.

Lekkage
Ook Dirk van Driessen van PPS, het bedrijf dat eigenaar is van de pijpleiding, bevestigt dat er waarschijnlijk een lekkage onder water zit. "We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er een lek is, maar alles wijst erop. Het lek is niet heel groot."

De leiding werd maandag direct buiten gebruik genomen, dus er is geen transport van nafta meer. "Het is natuur spul dat je liever niet in de natuur wil hebben, maar in deze kleine hoeveelheid is er geen rechtstreeks gevaar. Het levert vooral een vervelende geur op", stelt Van Driessen.

Maatregelen
Dinsdagochtend is het bedrijf rond 10:00 uur begonnen met het pompen van water in de leiding. Daarmee worden de laatste restjes nafta richting het Chemelot-terrein teruggeduwd. "Als er alleen nog maar water in de leiding staat, is alle gevaar geweken", zegt Van Driessen.

Volgens de gemeente is er geen risico voor omwonenden.

Oever afgebroken
Door het hoogwater is de oever tussen Maasband en Urmond dertig meter landinwaarts afgebroken. De loop van de Maas is daardoor veranderd waardoor een nieuwe geul ontstond. Die heeft ervoor gezorgd dat de pijpleiding vrij is komen te liggen. "De pijp ligt in het water, het is niet zo dat die aan de oppervlakte komt. Normaal gesproken loopt hij onder de Maas, nu ligt hij in de Maas", legt Van Driessen uit.

Onder controle
Van Driessen meldde aan het eind van de middag dat de situatie weer volledig onder controle is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen