Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegblijvende Belgen strop voor Maastricht

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 18:32

De Maastrichtse binnenstad heeft in vergelijking met andere steden tijdens de coronacrisis vooral last gehad van de blokkade van de grens met België. Kooplustige Belgen bleven daardoor massaal weg.

Het Maastrichtse centrum behoort landelijk tot de winkelgebieden die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis, bleek woensdag uit onderzoek van bureau Locatus. Andere steden waar de bezoekersaantallen hard terugliepen zijn Arnhem, Zwolle en Enschede.

Lees ook: 'Binnenstad Maastricht zwaar getroffen door coronacrisis'

Belgen
"Lanaken valt onder ons verzorgingsgebied", verklaart de Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen (CDA, economie). "Veel Belgen komen hier naar de markt en de binnenstad voor hun standaard inkopen". Toen in maart de Belgische grens dicht ging, was dat duidelijk te merken in de binnenstad. "Zo'n 20 procent van mijn klanten is Waals, 30 procent Vlaams" vertelt John Bosch, eigenaar van een delicatessenwinkel. "Als dat wegvalt is Maastricht meer dood dan de rest van het land".

Code oranje
Bosch merkt nu opnieuw dat veel van zijn klanten uit België het laten afweten. "Ze komen minder de grens over omdat de Belgische overheid Limburg code oranje heeft gegeven." Dat ziet ook wethouder Heijnen, maar ze hoopt dat het niet de proporties van vorige keer aanneemt. "Ik ben wel heel blij dat de burgemeester van Lanaken, Marino Keulen, heeft gezegd dat hij de grenzen niet meer zal barricaderen, zoals dat in maart en april is gebeurd" aldus Heijnen "Het is van groot belang dat Belgen, maar ook Duitsers onze stad blijven bezoeken".

Toekomst
"De toekomst is nu een groot vraagteken. Hoe langer het duurt, hoe meer zaken er omvallen" vreest Bosch. "Maar over twee jaar herstelt zich dat allemaal weer. Dan zijn de huren lager en zijn er weer mogelijkheden voor nieuwe concepten".

Lees ook: Nauwelijks winkelend publiek in Maastricht

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen