Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegblijven Duitsers 'zware aderlating' voor Limburg

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 20:03

Het wegblijven van de Duitse klanten is een zware klap voor Limburgse ondernemers. Binnensteden zoals Venlo leunen zwaar op hun Duitse klanten.

Uit een onderzoek van de provincie Limburg bleek dat de Duitse klanten in Venlo vorig jaar verantwoordelijk waren voor ruim de helft van de winkelomzet, zo'n 157 miljoen euro.

Veel minder druk
En de Limburgse winkeliers merken dat ook in hun zaak. "We zitten nu op 39 klanten en het is bijna 14:00 uur. Normaal zijn dat er tussen de 400 en 450 op een hele zaterdag", zegt Frans Seuren van een Venlose drogisterij tegen de NOS.

Ook op de markt is de Duitse klandizie nagenoeg verdwenen. Viskraameigenaar Kees Karregat denkt dat hij daardoor zo'n 80 procent omzetverlies leidt over de laatste weken. De groenteboer op de markt denkt dat hij tegenwoordig nog maar de helft van zijn normale omzet haalt.

Risicogebied
Duitsland riep op 7 oktober Nederland, inclusief Limburg, uit tot risicogebied vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen. Hoewel het voor grensbewoners, onder bepaalde voorwaarden, wel toegestaan is een kort bezoek te brengen aan het buurland om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen, blijkt in de praktijk dat de meeste Duitsers het risico niet lopen.

Lees ook: Duitsers doen Limburg ook in de ban vanwege corona

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen