Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegbezuinigd muziekonderwijs leidt tot dun artiestenaanbod

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 6:01

Het wegbezuinigen van muziekscholen zorgt voor een dunne spoeling op conservatoria. De hoeveelheid Nederlandse studenten op het conservatorium in Maastricht is nog maar een derde ten opzichte van vijftien jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla.

Subsidie als verdienmodel
Verschillende directeuren van conservatoria in Nederland wijzen de bezuinigingen op muziekonderwijs aan als oorzaak van de verschraling van het aantal Nederlandse conservatoriumstudenten. Halbe Zijlstra, voormalig staatssecretaris van Cultuur, kondigde in 2011 een bezuinigingspakket aan van 200 miljoen euro. "De cultuursector moet zichzelf leren bedruipen", zei hij daar destijds over.

Lees ook: Muziekschool Sittard-Geleen stopt: personeel ontslagen

Een tiende
Tien jaar later blijken die bezuinigingen een verwoestend effect te hebben gehad op muziekscholen. Op verzoek van Zembla onderzocht branchevereniging Cultuurconnectie hoeveel vrijgevestigde muziekscholen er nog zijn. Waren dat er in 2007 nog 108, zijn dat er nu slechts twaalf. In sommige gemeentes zijn de muziekscholen opgegaan in de zogenoemde centra voor de kunsten. Daarvan zijn er in Nederland nog 98.

Lees ook: Zoektocht naar baan hele klus voor muziekdocenten

Vooral buitenlandse muzikanten
Bij het conservatorium in Maastricht leidt het ertoe dat er een stuk minder aanwas van Nederlandse studenten is. In 2007 was nog 33 procent van de studenten afkomstig uit eigen land, nu ligt dat percentage op elf.

Lees ook: André Rieu trekt de beurs voor muziekonderwijs in Limburg

Cultuur tekortgedaan
Volgens George Wiegel, directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is het effect op langere termijn dat er concessies worden gedaan aan de Nederlandse cultuur. “Je ziet natuurlijk, dat als er minder Nederlanders instrumenten gaan spelen, dat in de Nederlandse cultuur het één en ander gaat verdwijnen. Dat is een soort gevolg van beleid, waar niet heel goed over nagedacht is als je de muziekscholen laat verpauperen of opheft. Dat je je eigen bevolking tekort gaat doen.”

De uitzending van Zembla genaamd 'Muziekschool in Mineur' is hier terug te kijken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen