Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerter wethouder Gabriëls 15e op lijst GroenLinks

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 13:08

Wethouder Geert Gabriëls van Weert staat definitief op de 15e plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Gabriëls had ook de 15e positie op de concept-lijst die ruim drie weken geleden werd gepresenteerd.

Voelt goed
Een stemming onder de leden heeft daar geen verandering in aangebracht. Dat geldt ook voor de andere plekken op de lijst. Aan de stemming deed 23 procent van de leden van GroenLinks mee. Het gaat dan om 7225 personen. Gabriëls liet in een reactie via twitter weten ‘dat dit team echt goed voelt’.

Op het randje
Het hangt erom of Gabriëls in maart ook daadwerkelijk gekozen wordt tot lid van de Tweede Kamer. GroenLinks heeft momenteel 14 zetels, het hoogste aantal ooit. Maar in de peilingen staat de partij momenteel op licht verlies met tussen de 11 en 13 zetels.

Lees ook: Weerter locoburgemeester op kandidatenlijst GL

Regeringsdeelname
Als de partij voor het eerst in de geschiedenis na de verkiezingen zou gaan meeregeren, dan vergroot dat de kansen van Gabriëls op een Kamerzetel. Want een aantal kandidaten boven hem schuift in dat geval door naar het kabinet.

Lokaal
Geert Gabriëls is sinds 2014 wethouder in Weert voor de lokale partij Weert Lokaal. Met hem als lijsttrekker boekte de partij een enorme verkiezingsoverwinning in maart 2018 en werd verreweg de grootste partij. Weert Lokaal behaalde toen 12 van de 29 zetels in de gemeenteraad. Dat was een winst van vier zetels.

Loco
In het huidige college van B&W is Gabriëls verantwoordelijk voor onderwijs, cultuur, duurzaamheid, biodiversiteit en het buitengebied. Hij is tevens loco-burgemeester. Van Gabriëls was al lang bekend dat hij landelijk lid was van GroenLinks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen