Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerter veteraan: 'Burgers beschoten in Afghanistan'

Geplaatst opwoensdag 23 december 2020 - 16:58

Veteraan Servie Hölzken uit Weert zegt dat hij in 2007 burgers heeft gedood tijdens een militaire missie in Uruzgan, terwijl dat niet nodig was. "Het is te niet te rechtvaardigden dat wat wij die avond deden", zegt Hölzken.

Hij kreeg bij terugkeer in Nederland last van PTSS (post traumatisch stress syndroom). Hölzken deed zijn verhaal woensdag in dagblad Trouw.

Gesprek
De woordvoering van het Ministerie van Defensie laat weten dat er donderdag gesproken gaat worden met de veteraan. "Een militair van ons zal morgen met hem in gesprek gaan. Het doel van dat gesprek is waarheidsvinding. We hebben het verhaal nog niet weten te verifiëren. Daarom is het gesprek belangrijk." De woordvoerder zegt de situatie ernstig te vinden: "Het is ernstig en tegelijkertijd zorgwekkend dat dit dertien jaar na dato naar buitenkomt. Zorgwekkend omdat hij dit dertien jaar voor zich heeft gehouden." Defensie bekijkt het verhaal als iedere andere zaak. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat Hölzken last heeft van PTSS.

Bermbommen
Hölzken diende als pantsergenist in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hölzken en zijn maten waren in Uruzgan om geïmproviseerde bermbommen op te sporen, schrijft Trouw. Op een middag in 2007 reden Hölzken en zijn collega's langs de rand van een bewoond gebied in het district Chora. Hölzken kreeg volgens hem de opdracht om met een zware mitrailleur van het kaliber .50 te vuren op de zijkant van de dichtstbijzijnde qala, een typische Afghaanse woning. "Maar dat ging mis", zegt hij. Door een afwijking van de mitrailleur vuurde hij per ongeluk op een raam rechtdoor het huis. Het bleek achteraf ook het verkeerde huis te zijn, zo zegt de veteraan.

Daarna kreeg Hölzken weer de opdracht om een salvo af te vuren op een grote qala. Hij moest vuren op de poort van het huis. Er kwamen vijf á zes mensen uit de poort rennen zonder wapens. "De volgende opdracht was: Vuren vrij!", zegt de Weertenaar. Hölzken kreeg de opdracht om te vuren en de mensen uit te schakelen.

Bedreigd
De Nederlandse militairen hadden van de regering de opdracht gekregen enkel geweld te gebruiken uit zelfverdediging of als de missie in gevaar kwam. Ze mochten ook alleen schieten op personen die als vijandig waren geïdentificeerd. Volgens Hölzken was het daarom "niet te rechtvaardigen wat wij die avond deden". "Ik ben er van overtuigd dat we burgers hebben doodgeschoten. Als het talibanstrijders waren geweest, waren ze nooit zo uit de poort komen rennen."

Openbaar Ministerie
Naar aanleiding van de publicatie in Trouw heeft Defensie melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem. Een woordvoerder van het OM laat tegenover L1 weten: "De Koninklijke Marechaussee gaat een feitenonderzoek doen. Deze richt zich op het vaststellen van de feiten en omstandigheden waaronder mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen." Daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van een strafbaar feit. "Daarna bepaalt het OM of een vervolg nodig is. Het tijdspad daarvan is niet bekend."

Oud-collega
Een oud-collega van Hölzken, die nog bij defensie werkt, bevestigt grotendeels het verhaal van de Weertenaar. "Dit verhaal klopt", zegt hij tegen Trouw. Hij bevestigt het beschieten van twee huizen en dat er geen tegenvuur kwam. Hij kan echter niet zeggen hoe de communicatie tijden de actie verliep, omdat Hölzken als boordschutter de headset op had.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen