Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerter veteraan: 'Burgers beschoten in Afghanistan'

Geplaatst opwoensdag 23 december 2020 - 16:58

Veteraan Servie Hölzken uit Weert zegt dat hij in 2007 burgers heeft gedood tijdens een militaire missie in Uruzgan, terwijl dat niet nodig was. "Het is te niet te rechtvaardigden dat wat wij die avond deden", zegt Hölzken.

Hij kreeg bij terugkeer in Nederland last van PTSS (post traumatisch stress syndroom). Hölzken deed zijn verhaal woensdag in dagblad Trouw.

Gesprek
De woordvoering van het Ministerie van Defensie laat weten dat er donderdag gesproken gaat worden met de veteraan. "Een militair van ons zal morgen met hem in gesprek gaan. Het doel van dat gesprek is waarheidsvinding. We hebben het verhaal nog niet weten te verifiëren. Daarom is het gesprek belangrijk." De woordvoerder zegt de situatie ernstig te vinden: "Het is ernstig en tegelijkertijd zorgwekkend dat dit dertien jaar na dato naar buitenkomt. Zorgwekkend omdat hij dit dertien jaar voor zich heeft gehouden." Defensie bekijkt het verhaal als iedere andere zaak. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat Hölzken last heeft van PTSS.

Bermbommen
Hölzken diende als pantsergenist in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hölzken en zijn maten waren in Uruzgan om geïmproviseerde bermbommen op te sporen, schrijft Trouw. Op een middag in 2007 reden Hölzken en zijn collega's langs de rand van een bewoond gebied in het district Chora. Hölzken kreeg volgens hem de opdracht om met een zware mitrailleur van het kaliber .50 te vuren op de zijkant van de dichtstbijzijnde qala, een typische Afghaanse woning. "Maar dat ging mis", zegt hij. Door een afwijking van de mitrailleur vuurde hij per ongeluk op een raam rechtdoor het huis. Het bleek achteraf ook het verkeerde huis te zijn, zo zegt de veteraan.

Daarna kreeg Hölzken weer de opdracht om een salvo af te vuren op een grote qala. Hij moest vuren op de poort van het huis. Er kwamen vijf á zes mensen uit de poort rennen zonder wapens. "De volgende opdracht was: Vuren vrij!", zegt de Weertenaar. Hölzken kreeg de opdracht om te vuren en de mensen uit te schakelen.

Bedreigd
De Nederlandse militairen hadden van de regering de opdracht gekregen enkel geweld te gebruiken uit zelfverdediging of als de missie in gevaar kwam. Ze mochten ook alleen schieten op personen die als vijandig waren geïdentificeerd. Volgens Hölzken was het daarom "niet te rechtvaardigen wat wij die avond deden". "Ik ben er van overtuigd dat we burgers hebben doodgeschoten. Als het talibanstrijders waren geweest, waren ze nooit zo uit de poort komen rennen."

Openbaar Ministerie
Naar aanleiding van de publicatie in Trouw heeft Defensie melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem. Een woordvoerder van het OM laat tegenover L1 weten: "De Koninklijke Marechaussee gaat een feitenonderzoek doen. Deze richt zich op het vaststellen van de feiten en omstandigheden waaronder mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen." Daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van een strafbaar feit. "Daarna bepaalt het OM of een vervolg nodig is. Het tijdspad daarvan is niet bekend."

Oud-collega
Een oud-collega van Hölzken, die nog bij defensie werkt, bevestigt grotendeels het verhaal van de Weertenaar. "Dit verhaal klopt", zegt hij tegen Trouw. Hij bevestigt het beschieten van twee huizen en dat er geen tegenvuur kwam. Hij kan echter niet zeggen hoe de communicatie tijden de actie verliep, omdat Hölzken als boordschutter de headset op had.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen