Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerter politicus maakt excuses na Hitler-imitatie

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 21:18

Een Hitler-imitatie van de Weertse politicus Niek Gruijthuijsen is voor zijn partij Weert Lokaal reden om het steunfractielid op het matje te roepen.

Een filmpje van de imitatie dook woensdag ineens op. Te zien is dat Gruijthuijsen niet alleen een bloksnor op zijn bovenlip heeft, maar ook is uitgedost als de dictator en zijn kapsel in de kenmerkende scheiding heeft gekamd.

Video: L1

Excuses gemaakt
Bestuursvoorzitter Mark Jankoski van Weert Lokaal, de grootste partij in de gemeenteraad, zegt dat het filmpje 'niet goed aanvoelt'. Jankoski en enkele andere partijprominenten hebben woensdagavond met Gruijthuijsen een 'stevig' gesprek gevoerd. "De heer Gruijthuijsen heeft in dit gesprek duidelijk te kennen gegeven zeer veel spijt van zijn handelen te hebben en de volle verantwoordelijkheid voor zijn handelen te nemen", zegt de voorzitter. "Hij kan dit niet meer terugdraaien en is zich ervan bewust dat hij als commissielid een voorbeeldfunctie heeft waarin dit niet past.

Voor het bestuur en de fractie volstaat de excuses van Gruijthuijsen en is het daarmee afgerond.

'Imitatiespelletje'
Volgens de voorzitter is het filmpje tijdens een privé-etentje gemaakt waarbij Gruijthuijsen met vrienden bekende personen nadeed. "Zijn keuze van het typetje was ongelukkig en is op camera vastgelegd", aldus Jankoski.

Voorbeeldfunctie
Volgens de bestuursvoorzitter ligt Gruijthuijsen als lid van een politieke partij onder een vergrootglas en heeft hij een voorbeeldfunctie. "Daar moet je in alle handelingen rekening mee houden. Het is volgens hem nooit de bedoeling geweest iemand te kwetsen en hij betreurt het oprecht als dat toch is gebeurd."

De waarnemend burgemeester van Weert, Ina Leppink, zegt het betreurenswaardig te vinden om 'een dergelijk persoon te persifleren'. "Commissielid ben je 24/7. Wat een commissielid in privétijd doet, hebben wij niet in de hand."

Gruithuijsen zit niet in de Weertse gemeenteraad, maar zit namens Weert Lokaal in enkele raadscommissies.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen