Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerter moordenaar maakt statement en negeert rechters

Geplaatst opmaandag 17 augustus 2020 - 15:25

De veroordeelde moordenaar Frans C. (71) heeft een opmerkelijk statement gemaakt. Hij kwam maandag voor de rechter om zijn tbs-traject te bespreken, maar weigerde de rechter te antwoorden of aan te kijken.

Frans wil met niemand van 'het systeem' praten, omdat hij vindt dat hij ten onrechte werd veroordeeld voor een moord in 1992.

Lees ook: Koning van de Oelemarkt wil 28 jaar na moord vrijheid terug

Appie Bourimi
Er waren in Weert al langer spanningen tussen een groep Marokkaanse jongens en Frans. Op 22 augustus 1992 explodeerde deze situatie. Frans schoot in een nachtclub op de Oelemarkt kickbokser Appie Bourimi (25) dood. Hij kreeg twaalf jaar cel en tbs. Zelf heeft hij altijd gezegd dat hij handelde uit noodweer en dat hij dus ten onrechte is veroordeeld.

Twee opties
Daar is hij tot op de dag vandaag bij gebleven. Om die reden heeft hij nooit meegewerkt aan zijn tbs-behandeling. Frans zit sinds 2000 in een tbs-kliniek. "Voor hem zijn er maar twee opties: naar buiten zonder behandeling, of in de kliniek blijven", zei een van zijn behandelaren maandag tijdens de zitting.

"We denken er best mogelijkheden zijn om richting begeleid verlof te werken, maar dan moet hij meedoen. En dat is voor Frans geen optie."

Geen beweging
Er is onder meer geprobeerd zijn familie bij het behandeltraject te betrekken, om zo een opening te creëren in de muur die Frans heeft opgebouwd. "Ook dat werkte niet. Er is gewoon geen beweging in te krijgen. Zo kunnen we ook niet zien hoe hij omgaat met meer vrijheden en uiteindelijk een terugkeer in de samenleving", zei de behandelaar.

Vrij somber
Ze noemde het toekomstperspectief van de zeventiger 'vrij somber'. "Hij wil gewoon met rust gelaten worden." Frans' onvrede over zijn zaak heeft overigens niet gezorgd voor uitspattingen binnen de kliniek, zo liet de behandelaar weten. "Hij leeft gewoon zijn leven." Justitie heeft maandag geopperd het tbs-traject van Frans met twee jaar te verlengen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen