Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert zal de moeder en hoeder van Thin Lizzy missen

Geplaatst opwoensdag 19 juni 2019 - 15:40

De hoeder en moeder van Thin Lizzy-hits als Whiskey in the jar, The boys are back in town en Jailbreak zal in Weert gemist worden.

Maandag is Philomena Lynott, de moeder van Thin Lizzy-frontman Phil Lynott, naast haar zoon begraven. Peter Vleeshouwers uit Weert kende haar persoonlijk en was bij de plechtigheid in Ierland aanwezig.

Applaus
"De begrafenis was ronduit indrukwekkend", vertelt Vleeshouwers (50). "Wat me met name opviel was het applaus tijdens de plechtigheid. Dat heb ik niet eerder meegemaakt." De staande ovatie toen de koets met de kist langskwam vond Vleeshouwers ook erg imponerend.

Vibe for Philo
Philomena overleed vorige week op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Ze was al langere tijd ziek. Vleeshouwers kende haar sinds 2001. "Ik won toen de loterij van de Vibe for Philo in Dublin en stond daardoor ineens naast haar op het podium.” Ze zei hem morgen gerust eens bij haar thuis langs te komen. "We zijn toen met de muzikanten van de Thin Lizzy-coverband Parris naar het graf van haar zoon Phil gegaan en zo is een onvergetelijke vriendschap ontstaan met de moeder van een muzikant waar ik al sinds mijn puberteit groot fan van ben."

Foto: Peter Vleeshouwers

De Bosuil
De ‘Vibe’ is een sinds 1986, het jaar waarin Phil Lynott stierf, jaarlijks terugkerend evenement waarbij het leven en werk van de Thin Lizzy-zanger wordt gevierd. Weert kent sinds 2012 een soortgelijk evenement. In Muziekcentrum De Bosuil organiseert Vleeshouwers jaarlijks een benefietavond, Remember Phil, waarvan de opbrengst naar de Roisin Dubh Trust gaat. "Deze stichting van Philomena helpt muzikanten op weg in de muziekwereld", licht Vleeshouwers toe.

Tribute to Phil & Gary
Vanaf 2013 heet het Remember Phil & Gary, om ook de muzikale nalatenschap van Lizzy-gitarist Gary Moore in ere te houden. Remember Phil & Gary kent inmiddels ook edities in Zoetermeer en Culemborg. "Philomena is een paar keer bij onze benefiet in Weert geweest", zegt Vleeshouwers enthousiast. “Een keer zong ze zelfs op het podium de hit Whiskey in de jar mee met coverband Dizzy Lizzy.” Volgens Vleeshouwers was Philomena erg te spreken over de rocktempel van Weert.

Gitaarles
Een onvergetelijke herinnering is voor Vleeshouwers dat Philomena erop stond bij een van de eerste gitaarlessen van zijn zoon Jesper aanwezig te zijn. "Ze vond dat zelf ook echt geweldig. Ze was echt een heerlijke, humorvolle, lieve vrouw." Philomena waakte over de muzikale nalatenschap van haar zoon. Zo verbood zij bijvoorbeeld de Republikeinen in de Verenigde Staten in 2012 om The boys are back in town nog langer te gebruiken. Philomena vond het gedachtegoed van de Republikeinen niet passen bij de armoede waarin zijzelf als kind opgroeide.

Foto: Peter Vleeshouwers

De eerstvolgende Remember Phil & Gary in Weert staat gepland voor zaterdag 1 februari 2020.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen