Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Weert zal de moeder en hoeder van Thin Lizzy missen

Geplaatst opwoensdag 19 juni 2019 - 15:40

De hoeder en moeder van Thin Lizzy-hits als Whiskey in the jar, The boys are back in town en Jailbreak zal in Weert gemist worden.

Maandag is Philomena Lynott, de moeder van Thin Lizzy-frontman Phil Lynott, naast haar zoon begraven. Peter Vleeshouwers uit Weert kende haar persoonlijk en was bij de plechtigheid in Ierland aanwezig.

Applaus
"De begrafenis was ronduit indrukwekkend", vertelt Vleeshouwers (50). "Wat me met name opviel was het applaus tijdens de plechtigheid. Dat heb ik niet eerder meegemaakt." De staande ovatie toen de koets met de kist langskwam vond Vleeshouwers ook erg imponerend.

Vibe for Philo
Philomena overleed vorige week op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Ze was al langere tijd ziek. Vleeshouwers kende haar sinds 2001. "Ik won toen de loterij van de Vibe for Philo in Dublin en stond daardoor ineens naast haar op het podium.” Ze zei hem morgen gerust eens bij haar thuis langs te komen. "We zijn toen met de muzikanten van de Thin Lizzy-coverband Parris naar het graf van haar zoon Phil gegaan en zo is een onvergetelijke vriendschap ontstaan met de moeder van een muzikant waar ik al sinds mijn puberteit groot fan van ben."

Foto: Peter Vleeshouwers

De Bosuil
De ‘Vibe’ is een sinds 1986, het jaar waarin Phil Lynott stierf, jaarlijks terugkerend evenement waarbij het leven en werk van de Thin Lizzy-zanger wordt gevierd. Weert kent sinds 2012 een soortgelijk evenement. In Muziekcentrum De Bosuil organiseert Vleeshouwers jaarlijks een benefietavond, Remember Phil, waarvan de opbrengst naar de Roisin Dubh Trust gaat. "Deze stichting van Philomena helpt muzikanten op weg in de muziekwereld", licht Vleeshouwers toe.

Tribute to Phil & Gary
Vanaf 2013 heet het Remember Phil & Gary, om ook de muzikale nalatenschap van Lizzy-gitarist Gary Moore in ere te houden. Remember Phil & Gary kent inmiddels ook edities in Zoetermeer en Culemborg. "Philomena is een paar keer bij onze benefiet in Weert geweest", zegt Vleeshouwers enthousiast. “Een keer zong ze zelfs op het podium de hit Whiskey in de jar mee met coverband Dizzy Lizzy.” Volgens Vleeshouwers was Philomena erg te spreken over de rocktempel van Weert.

Gitaarles
Een onvergetelijke herinnering is voor Vleeshouwers dat Philomena erop stond bij een van de eerste gitaarlessen van zijn zoon Jesper aanwezig te zijn. "Ze vond dat zelf ook echt geweldig. Ze was echt een heerlijke, humorvolle, lieve vrouw." Philomena waakte over de muzikale nalatenschap van haar zoon. Zo verbood zij bijvoorbeeld de Republikeinen in de Verenigde Staten in 2012 om The boys are back in town nog langer te gebruiken. Philomena vond het gedachtegoed van de Republikeinen niet passen bij de armoede waarin zijzelf als kind opgroeide.

Foto: Peter Vleeshouwers

De eerstvolgende Remember Phil & Gary in Weert staat gepland voor zaterdag 1 februari 2020.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen