Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert wil maatschappelijke stage voor scholieren

Geplaatst opdonderdag 24 mei 2018 - 21:00

De nieuwe coalitie in Weert wil dat scholieren in de gemeente een maatschappelijke stage gaan volgen. Daarmee sluiten ze aan bij de plannen van de regering.

Er wordt jaarlijks 150.000 euro voor uitgetrokken om de stage te stimuleren.

Dat is één van de opvallende punten uit het coalitieprogramma van Weert Lokaal, CDA, VVD en SP dat donderdagavond werd gepresenteerd in het gemeentehuis van Weert.

Groot belang
De coalitie vindt een maatschappelijke stage van scholieren bij bijvoorbeeld verenigingen, in de zorg of bij ouderen van groot belang. "Zo leren we onze jeugd dat het normaal is om je belangeloos in te zetten voor de samenleving", zo staat in het akkoord.

Bomen planten
De nieuwe coalitie heeft ook afgesproken dat er gemiddeld één boom per dag wordt geplant, met extra aandacht voor de vergroening van de binnenstad. Voor het boomplan is 60.000 euro per jaar gereserveerd.

Munttheater
Het Munttheater in Weert kan rekenen op 120.000 euro extra subsidie om zo tot een sluitende exploitatie te kunnen komen en niet verder te hoeven interen op de reserves. Nu krijgt het Munttheater ruim een miljoen euro per jaar.

Sluitingstijden
Met de horeca, politie en omwonenden van de Oelemarkt wil de nieuwe coalitie in gesprek over het loslaten van de sluitingstijden in het uitgaanscentrum.

Milieuhinder
Het is ook de bedoeling dat twee bedrijven die nu nog in woonwijken liggen, worden verplaatst naar bedrijventerreinen, omdat ze voor milieuhinder zorgen. Het gaat om houthandel Scheijmans en om vleesgroothandel en verwerkingsbedrijf Swinnen in de wijk Leuken. Over dat laatste bedrijf moet dit jaar nog een besluit worden genomen.

Overige zaken
In het coalitieakkoord staat verder dat alle nieuwbouwwoningen gasvrij moeten worden, dat de onroerende zaakbelasting niet meer stijgt dan de inflatie en dat de gemeente zelf een groep jonge schoolverlaters in dienst gaat nemen. Die worden dan opgeleid voor een aantal interne vacatures als gevolg van de pensionering van ambtenaren.

Weert gaat ook werken aan een mobiliteitsplan met 'het accent op de fiets'. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan oplaadpunten voor elektrische fietsen in de binnenstad en een recreatieve fietsverbinding over het kanaal tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Lozen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen