Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert weigert vergunning geitenhouderij

Geplaatst opwoensdag 2 oktober 2019 - 14:43

De gemeente Weert wil voorlopig geen vergunning afgeven voor een nieuwe geitenhouderij in de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de Weerter gemeenteraad voor in te stemmen met de weigering van een geitenhouderij aan de Grotesteeg.

Onderzoeken
Het gemeentebestuur wil wachten met het afgeven van de vergunning tot de gezondheidsrisico's duidelijk zijn. Zo lang de onderzoeken naar die risico's niet zijn afgerond, is het volgens het gemeentebestuur niet wenselijk een vergunning te verlenen.

Longontsteking
In eerdere onderzoeken werd een link gelegd tussen de aanwezigheid van geitenhouderijen en longontsteking bij omwonenden, waardoor er bij omwonenden grote weerstand is tegen de vestiging van een geitenhouderij. Eind vorig jaar wilde een meerderheid van het Limburgs parlement om die reden al een verbod op nieuwe geitenhouderijen in de provincie.

Lees ook: Geitenstop: geen nieuwe geitenhouderijen in Limburg

Kosten gemaakt
Eigenaar Heidi van der Pol van het veehoudersbedrijf dat de vergunning heeft ingediend, is teleurgesteld door het besluit van de gemeente. "Ik vind het jammer, want we hebben aan alle eisen voldaan. Eerder besloot de gemeenteraad nog dat bestaande vergunningen doorgang konden vinden. Daardoor hebben we 50.000 euro aan kosten gemaakt en nu wordt het dan toch uitgesteld."

Milieuvriendelijker
Van der Pol geeft aan dat een geitenhouderij minder ammoniak en fijnstof uitstoot dan een kippenboerderij en dus milieuvriendelijker is. Dat beaamt de gemeente in de brief aan de gemeenteraad. "We doen er alles aan om het bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken. We houden ons aan de wetten. We zijn ook maar mensen en proberen ons hoofd financieel boven water te houden", legt Van der Pol uit. Ze is dan ook teleurgesteld in de houding van de gemeente. "Regel een concreet voorstel hoe het anders moet. Dan kunnen we verder."

Van der Pol gaat kijken wat er juridisch tegen het besluit gedaan kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen