Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert trekt ten strijde tegen partydrug GHB

Geplaatst opmaandag 9 november 2020 - 17:05

Steeds meer jongeren in Weert raken verslaafd aan de partydrug GHB. De gemeente begint daarom met een preventieve aanpak, om te voorkomen dat deze gebruikers van de regen in de drup komen.

Volgens de gemeente zijn er aanwijzingen dat het gebruik van de partydrug zich vanuit Eindhoven, via Weert verder in Midden-Limburg verspreidt.

Vrije val
De drug wordt volgens de gemeente steeds populairder onder jongeren. Ze gebruiken het spul vaak eerst ter ontspanning, maar raken er daarna redelijk snel verslaafd aan. En dan beginnen veelal de problemen, op het werk of met familie. Dat kan leiden tot een vrije val: ze hebben steeds meer GHB nodig, maken schulden om het te kopen en krijgen vervolgens financiële problemen, en raken bijvoorbeeld hun baan of woning kwijt.

Contact zoeken
Die stapeling van problemen wil de gemeente voor zijn met de preventieve aanpak. Hulpverleners gaan zich daarom meer richten op mensen die het goedje nu nog gebruiken ter ontspanning. Door rechtstreeks contact te zoeken, houden ze de vinger aan de pols en kunnen ze invloed uitoefenen op het gebruik, of helpen om het (toenemend) gebruik te voorkomen.

Hulpverleningsinstanties gaan op dit gebied meer samenwerken. Gebruikers en hun (woon)omgeving moeten in het proefproject actief worden ondersteund.

Voorbeeldaanpak
Een werkgroep gaat de resultaten van de nieuwe aanpak volgen. Mocht het project een succes zijn, dan kan het als voorbeeld dienen voor andere gemeenten, hoopt Weert. Voor het hulpprogramma wordt dit en volgend jaar bijna 50.000 euro uitgetrokken. Dat wordt betaald uit een pot met Rijksgeld voor de brede aanpak van dak- en thuisloosheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen