Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert trekt ten strijde tegen partydrug GHB

Geplaatst opmaandag 9 november 2020 - 17:05

Steeds meer jongeren in Weert raken verslaafd aan de partydrug GHB. De gemeente begint daarom met een preventieve aanpak, om te voorkomen dat deze gebruikers van de regen in de drup komen.

Volgens de gemeente zijn er aanwijzingen dat het gebruik van de partydrug zich vanuit Eindhoven, via Weert verder in Midden-Limburg verspreidt.

Vrije val
De drug wordt volgens de gemeente steeds populairder onder jongeren. Ze gebruiken het spul vaak eerst ter ontspanning, maar raken er daarna redelijk snel verslaafd aan. En dan beginnen veelal de problemen, op het werk of met familie. Dat kan leiden tot een vrije val: ze hebben steeds meer GHB nodig, maken schulden om het te kopen en krijgen vervolgens financiële problemen, en raken bijvoorbeeld hun baan of woning kwijt.

Contact zoeken
Die stapeling van problemen wil de gemeente voor zijn met de preventieve aanpak. Hulpverleners gaan zich daarom meer richten op mensen die het goedje nu nog gebruiken ter ontspanning. Door rechtstreeks contact te zoeken, houden ze de vinger aan de pols en kunnen ze invloed uitoefenen op het gebruik, of helpen om het (toenemend) gebruik te voorkomen.

Hulpverleningsinstanties gaan op dit gebied meer samenwerken. Gebruikers en hun (woon)omgeving moeten in het proefproject actief worden ondersteund.

Voorbeeldaanpak
Een werkgroep gaat de resultaten van de nieuwe aanpak volgen. Mocht het project een succes zijn, dan kan het als voorbeeld dienen voor andere gemeenten, hoopt Weert. Voor het hulpprogramma wordt dit en volgend jaar bijna 50.000 euro uitgetrokken. Dat wordt betaald uit een pot met Rijksgeld voor de brede aanpak van dak- en thuisloosheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen