Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert moet rekening houden met komst extra vluchtelingen

Geplaatst opmaandag 14 september 2015 - 6:00

Vanwege een nijpend tekort aan opvang voor vluchtelingen moet Weert rekening houden met meer dan de nu geplande duizend vluchtelingen in de Van Hornekazerne.

Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover Dagblad de Limburger.

Bezoek Dijkhoff
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff bracht afgelopen zaterdag al een spoedbezoek aan Weert met het verzoek om per direct voor een korte periode duizend vluchtelingen extra in de Van Hornekazerne onder te brengen. Aanleiding daarvoor is de enorme piek in de asielinstroom: alleen al afgelopen week meldden zich 3100 nieuwe asielzoekers in Nederland.

Geen acute opvang
Weert weigert de acute extra opvang vooralsnog omdat het gemeentebestuur komende week eerst met de inwoners en gemeenteraad wil praten over het vorige week genomen besluit om de komende vijf jaar maximaal duizend asielzoekers in de voormalige legerbasis te huisvesten. Het ‘nee’ van nu sluit in de toekomst tijdelijke uitbreiding van het geplande asielzoekerscentrum (azc) in de Van Hornekazerne echter niet uit.

Oplossingen
Burgemeester Jos Heijmans van Weert erkent dat hij het niet kan tegenhouden als de staatssecretaris vanwege een noodsituatie toch extra opvangplekken wil. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geven desgevraagd aan uit te blijven kijken naar oplossingen om te voorkomen dat vluchtelingen 'op straat moeten slapen'. Ook andere Limburgse gemeenten kunnen een verzoek om extra noodopvang tegemoet zien. "Wij kijken vooral naar plekken waar een grote groep tegelijk terecht kan", aldus een woordvoerder van het COA.

Vervroegd
Naar aanleiding van Dijkhoffs bezoek heeft de gemeente Weert de komst van asielzoekers naar de Van Hornekazerne sowieso vervroegd. Niet pas over zes weken maar al vanaf woensdag komen de eerste vluchtelingen in Weert aan. De aanvankelijk op donderdag geplande raadsvergadering over het azc is daarom vervroegd naar morgen. Maandagavond is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ziekenhuis Weert gaat zieke vluchtelingen apart opvangen
'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'
Burgemeester Weert uit kritiek op communicatie COA
Burgemeester maakt einde aan hongerstaking in azc Weert
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen