Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert legt azc-noodkreet kabinet en COA naast zich neer

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 21:05

Het kabinet heeft de gemeente Weert tevergeefs gevraagd het asielzoekerscentrum toch langer open te houden. Weert blijft bij de geplande sluiting in september.

Asielopvang-organisatie COA vreest capaciteitsproblemen na de sluiting van Weert. Dat zegt Anthony Slinkert van het COA in een gesprek met L1 radio. Al voor het begin van de coronacrisis had de organisatie te weinig opvangplekken. Door de geplande sluiting van Weert, vallen er nog eens 1.000 weg.

Verhuizingen
De coronacrisis levert sowieso veel problemen op voor de organisatie. Verhuizingen en verplaatsingen zijn nog steeds grotendeels onmogelijk.

Staatssecretaris
Slinkert hoopt dat de gemeente Weert toch terugkomt op het voornemen het azc op 15 september definitief te sluiten. Maar ook een telefoontje en een brief van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) hebben de gemeente vooralsnog niet op andere gedachten kunnen brengen. Dat schrijft lokale nieuwssite Weertdegekste donderdag.

Plicht gedaan
Weert vindt dat het zijn plicht gedaan heeft. Vijf jaar geleden heeft de gemeente de verantwoordelijkheid genomen en afspraken met inwoners en het COA gemaakt dat het bij vijf jaar zou blijven. De gemeente wil niet terugkomen op die afspraken.

Lees ook: College Weert blijft bij maximaal vijf jaar AZC

Sporthallen met veldbedden
Het COA denkt te moeten gaan improviseren na de sluiting van het azc in Weert. Een deel van de bewoners zal naar Maastricht worden verplaatst, maar Klinkert vreest dat het ook zal leiden tot tijdelijke noodopvang in sporthallen met veldbedden.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen