Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert heeft de meeste tiny houses, Zuid-Limburg bijna geen

Geplaatst opvrijdag 28 december 2018 - 6:30

In meer dan de helft van de Limburgse gemeenten zijn de zogeheten tiny houses op de agenda gezet. In die gemeenten zijn vragen over de kleine woningen binnengekomen, of zijn initiatieven opgestart om de alternatieve huisjes te bouwen.

Noord-Limburg heeft in totaal 69 'kleine huizen', blijkt uit onderzoek van L1 onder alle Limburgse gemeenten. Zuid-Limburg heeft er volgens het onderzoek maar ééntje. De meeste staan in de gemeente Weert: 30 van de 37 huisjes zijn geplaatst door Wonen Limburg.

Woonurgenten
De woningcorporatie geeft de Weertse woningen van ongeveer 40 vierkante meter wel een andere naam: kompaswoningen. Ze zijn bestemd voor woonurgenten. Dat zijn volgens Wonen Limburg mensen die vanwege een plotselinge verandering in hun leven niet in hun huidige woning kunnen blijven en niet zelf in staat zijn om te voorzien in een andere woning.

Kleinschalig en duurzaam
Een eenduidige definitie voor het flexibel woonconcept is er niet. De maximale oppervlakte is 50 vierkante meter volgens Tiny House Nederland. Al is dat volgens veel enthousiastelingen al te groot. Het is wel duidelijk dat tiny houses op een duurzame wijze zijn gebouwd en vaak zelfvoorzienend zijn door bijvoorbeeld zonnepanelen, regenwater en een composttoilet. Daarnaast heb je tiny houses op wielen maar ook op funderingen. De term is niet beschermd, waardoor meerdere partijen de term op een andere wijze gebruiken.

Kijk hier hoe het in jouw gemeente zit met tiny houses:

Zuid-Limburg blijft achter
Bij de onderzoeksresultaten valt op dat Noord-Limburg qua aantal huisjes de kartrekker is. Op één tiny house in Heerlen na blijft Zuid-Limburg helemaal achter. Een mogelijk obstakel voor de Zuid-Limburgse gemeenten is de door hun gemeenteraden opgestelde Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg. Daarin staat dat voor het bouwen van een reguliere woning, waaronder ook een tiny house valt, elders een woning gesloopt of financieel gecompenseerd moet worden.

Volgens de Limburgse belangenvereniging van Tiny Houses staat er echter wel een aantal kleine huisjes in Zuid-Limburg, maar zijn die daar officieel niet toegestaan.

Bouwbesluit is uitdaging
"Tiny
houses is een verzamelnaam voor kleine huizen maar ook kleine woonwagens", zegt de gemeente Nederweert, die nog geen tiny houses heeft. "Het uitgangspunt is dat het moet voldoen aan het bouwbesluit, bestemmingsplan en eventueel welstand. Met name het bouwbesluit schrijft bepaalde regels voor bijvoorbeeld de minimum oppervlakte die een uitdaging zijn bij het ontwerp van tiny houses."

Lees ook: Steeds populairder: 'Gemeenten worstelen met kleine huisjes'

Toch mogelijkheden
Maar dat bouwbesluit moet geen probleem zijn. "Een landelijke werkgroep die voorvechters zijn van tiny houses heeft uitgezocht en in de praktijk gebracht dat een tiny house kan voldoen aan het bouwbesluit", laat gemeente Beek weten. Ook gemeente Peel en Maas, die al tien tiny houses herbergt, ziet geen problemen. "Gezien het flexibele en innovatieve karakter van tiny houses zien wij mogelijkheden binnen ons beleid."

Groen
Aanhangers van de Tiny House Movement die uit Amerika is komen overwaaien willen naast het duurzame aspect ook vaak in een natuurrijke omgeving wonen. Zo ook initiatiefnemers in Gennep. "De huidige initiatiefnemers willen graag bouwen in een bosrijke omgeving", zegt gemeente Gennep. "De gemeente heeft ze verwezen naar een ontwikkelaar die in de kern Gennep een mooi perceel heeft in een bosrijke omgeving."

Social space
Ook de tien tiny houses op vakantiepark Maasduinen in Belfeld zijn met die gedachte gebouwd. "De tiny houses zijn in een natuurlijke omgeving geplaatst met veel groen, struiken en bomen", zegt een woordvoerder van Droomparken. "De opzet, een social space met een vuurplaats, nodigt uit tot veel buiten zijn en in contact komen met elkaar. De mensen die kiezen voor een tiny house zijn wat avontuurlijker ingesteld en hebben oog voor natuur en duurzaamheid."

Roos Ewals uit Tegelen voor een tiny house. Ze wil met haar initiatiefgroep tiny houses in Venlo realiseren.
Foto: Roos Ewals

Lees ook: Venlonaren willen Tiny Houses: 'Er is meer naast werk'

Maastricht
De Limburgse gemeente met de meeste inwoners, Maastricht, heeft nog geen tiny houses. "Er zijn wel ideeën, maar geen formele burgerinitiatieven", laat de gemeente weten. Volgens Maastricht kunnen ze een antwoord zijn op de vraag naar meer duurzaamheid en kleinschaliger wonen. "Huishoudens worden immers steeds kleiner en er is bovendien een trend zichtbaar dat mensen steeds minder hechten aan bezit of minder willen uitgeven aan wonen."

Wel vraagt de gemeente Maastricht zich af of het een trend of hype is en in hoeverre tiny houses kunnen gaan rekenen op een grote vraag.

Geen interesse
De gemeenten Echt-Susteren, Roerdalen en Nederweert laten weten dat uit woningmarktonderzoek blijkt dat er daar onder inwoners weinig tot geen interesse is voor de alternatieve woonvorm. "Wij willen bouwen waaraan behoefte is", zegt gemeente Nederweert. "Uit het recente onderzoek bleek dat er niet veel behoefte is aan tiny houses. De bal ligt bij de markt. Wij zien geen noodzaak om zelf actief hierop in te zetten."

Kleiner is niet goedkoper
Kleiner wonen betekent niet meteen ook minder betalen. In Almere werd eind november een tiny house verkocht voor 150.000 euro. Op TinyFindy.nl, een soort Funda voor tiny houses, is te zien dat een tiny houses leverancier uit Reuver een op maat gemaakt tiny house aanbiedt vanaf 73.400 euro. Eventueel komt daar ook nog de prijs voor het grondperceel bij, als de eigenaren nog geen bouwlocatie hebben.

De gemeentes Nuth en Schinnen hebben niet gereageerd op het onderzoek. Dat komt waarschijnlijk door de fusie naar gemeente Beekdaelen.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen