Overslaan en naar de inhoud gaan

Weert bezorgd over spoedzorgplan minister

Geplaatst opdinsdag 6 oktober 2020 - 15:15

De gemeente Weert maakt zich zorgen over het spoedzorgplan van minister Tamara van Ark. De gemeente vreest ingrijpende gevolgen voor Weertenaren en voor de toekomst van het Sint Jans Gasthuis.

Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Spoedpost
De 'houtskoolschets voor acute zorg' is een discussiestuk dat door de minister voor Medische Zorg is gemaakt. In haar plan stelt ze voor om acute zorg zoveel mogelijk te voorkomen. Dat denkt ze te bewerkstelligen door de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein te verbeteren. In haar plan schrijft ze ook dat er minder spoedeisende hulpen in het land komen. Weert vreest dat dit voor een enorme verschuiving gaat zorgen, waarbij spoedeisende hulpen (SEH) een spoedpost worden waar mensen met vooral met botbreuken, sportblessures en snij- en schaafwonden terecht kunnen.

Toekomst SJG Weert
Wethouder Paul Sterk vreest dat ze mogelijk te maken krijgen met het afschalen van de ziekenhuiszorg in de regio Weert. "De intensieve en spoedeisende zorg zijn een levensader voor ziekenhuizen. Via beide afdelingen komen patiƫnten binnen die anders naar andere ziekenhuizen gaan. De gevolgen kunnen veel impact hebben", zegt hij. "Gevolgen in de eerste plaats voor onze inwoners, maar ook voor de mensen die in het SJG werken. Ik verwacht dat dit spoedzorgplan tot grote maatschappelijke verontwaardiging zal leiden, zeker nu we net een corona-pandemie hebben."

Kwaliteit
Vooral voor regionale ziekenhuizen zoals het Sint Jans Gasthuis kan dit grote gevolgen hebben, zo schrijft de gemeente. Weert vindt de plannen van de minister onvoldoende onderbouwd. Wethouder Paul Sterk: "Waaruit blijkt dat centralisatie de kwaliteit zou verbeteren en de zorg goedkoper zou maken? Ik geloof daar niet in. Ik weet dat het SJG Weert aantoonbaar goede kwaliteit levert tegen vaak lagere tarieven."

Volgens Sterk is 'groter niet altijd beter'. "Bovendien is tijd een belangrijk punt in de bereikbaarheid van spoedzorg. Daar kan een SEH van een regionaal ziekenhuis, zoals het SJG Weert, veel beter in voorzien. Denk aan de acute zorg bij een hartinfarct of een beroerte."

Petitie
Zes jaar geleden was de toekomst van de spoedeisende hulp bij het ziekenhuis in Weert ook onzeker. Destijds zijn ook al duizenden handtekeningen ingezameld. Nu het behoud weer ter discussie staat, is er weer een online petitie gestart. De petitie is zaterdag opgestart door Weertenaar en ex-Tweede Kamerlid Paul Lempens. De petitie is inmiddels al door duizenden mensen getekend.

Lees ook: Weert online op de bres voor behoud spoedpost ziekenhuis

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen