Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerstand tegen plek horecavoorziening openluchttheater

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 18:25

Een horecavoorziening pal achter openluchttheater De Lichtenberg in Weert druist in tegen de ideeën van de ontwerper van het complex, Pierre Weegels.

Dat stelt architect Rob Langeslag uit Weert.

Functie
"De initiatiefnemer wil die horecavoorziening plaatsen op het pleingedeelte achter het theater", zegt Langeslag. "Dat pleingedeelte heeft in het ontwerp van Weegels een functie. Het is namelijk de scheiding tussen cultuur aan de ene kant en natuur aan de andere kant", legt de architect uit. "Als je daar een horecavoorziening op bouwt, haal je die scheiding weg."

Rendabel
De initiatiefnemer is de stichting Horne Quartier uit Weert. Die stichting is eigenaar van het openluchttheater en noemt de horecavoorziening noodzakelijk om het complex rendabel te maken. Langeslag: "Ik heb niks tegen horeca bij het openluchttheater. Ik heb er moeite mee dat het ten koste moet gaan van het plein achter het theatergebouw."

horeca lichtenberg weert
De horecavoorziening achter het openluchttheater, in een ontwerp van Jo Coenen.
Illustratie: Jo Coenen

Rijksmonument
Langeslag ijvert vanuit zijn stichting Behoud De Lichtenberg al sinds 2002 voor het behoud van het openluchttheater en het complex waarop het gebouw is gevestigd. Zijn inzet heeft ertoe geleid dat het openluchttheater in 2010 door toenmalig minister Ronald Plasterk van Cultuur tot rijksmonument is aangewezen.

Terras
De architect uit Weert vindt dat de horecavoorziening niet op, maar naast het plein moet worden gebouwd. "Het plein kun je dan gebruiken om een terras in te richten", doet hij als suggestie.

plein theatergebouw lichtenberg Weert
De suggestie van architect Rob Langeslag om het plein als terras in te richten en de horecavoorziening ernaast te bouwen.
Foto: Rob Langeslag

Coenen
Het ontwerp van de horecavoorziening is van voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen uit Heerlen. "Prima gebouw, maar plaats het naast het plein", herhaalt Langeslag.

Gemeenteraad
Woensdagavond vergadert de gemeenteraad van Weert over het bestemmingsplan dat de horecavoorziening óp het plein mogelijk moet maken. Behoud De Lichtenberg gaat inspreken. Langeslag hoopt dat de gemeenteraad geen groen licht geeft voor de bouw van de horecavoorziening op het plein.

Complex
De Lichtenberg is gebouwd tussen 1954 en 1961. Het is een complex voor sport, cultuur en bezinning voor leerlingen van het toenmalige Bisschoppelijk College. Op het terrein staat behalve het openluchttheater ook een Mariakapel en zijn er tennisbanen. Destijds waren er ook zwembaden, maar die zijn niet meer in gebruik.

Subsidies
Het openluchttheater is ook niet in gebruik. Wel zijn er plannen om de culturele voorziening te heropenen. Daar is restauratie van het rijksmonument voor nodig. Er zijn subsidies voor beschikbaar en de eigenaar van het complex wil ermee aan de slag. Die noemt de horecavoorziening echter wel noodzakelijk voor de financiële haalbaarheid van de exploitatie van het openluchttheater.

Lees ook: Restauratie Lichtenberg Weert loopt vertraging op

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen