Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerstand tegen Duitse dodenherdenking in Ysselsteyn groeit

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 22:35

De kritiek op de jaarlijkse dodenherdenking op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn zwelt aan.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft maandag aan de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann, gevraagd om de Volkstrauertag te verplaatsen naar een andere plek.

Samenwerkingsverband
Dat bevestigt Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO. Het overlegorgaan is het samenwerkingsverband van Joodse organisaties in Nederland. Op Volkstrauertag herdenkt Duitsland alle doden die zijn omgekomen bij gewapende conflicten. De herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst bij 16 november ligt. In 2020 vindt de herdenking op zondag 15 november plaats, maar vanwege de coronapandemie gaat het om een online activiteit.

Punt
"Ik begrijp heel goed dat ieder land zulk een dag nodig heeft, ook Duitsland", zegt Verdoner. "Het punt is alleen dat de herdenking wordt gehouden op een begraafplaats waar, op 87 doden na, alleen maar Duitse soldaten, SS'ers en zware oorlogsmisdadigers liggen."

Onbedoeld andere betekenis
Daardoor krijgt de Duitse herdenking onbedoeld een andere betekenis, meent Verdoner. "Dat geeft dan het beeld dat je deze mensen een eer bewijst. Dat is beslist niet de intentie, maar wel het gevolg van de keuze voor deze plek." De militaire dodenakker in Ysselsteyn telt in totaal 31.598 graven.

Verzamelbak
Het verzoek van het CJO staat niet op zichzelf. Eerder riep opperrabijn Binyomin Jacobs ook al op om te stoppen met de herdenking op de begraafplaats in Ysselsteyn. "Die dodenakker in Ysselsteyn is dus een verzamelbak van SS-tuig, Nederlandse SD'ers, collaborateurs, waarvan een aantal door het verzet was gefusilleerd, en ook nog 'gewone' Duitse soldaten. Ook de persoon die Anne Frank en haar familie op transport liet stellen ligt daar begraven", schreef Jacobs in een column in het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Daarin legde de opperrabbijn uit waarom hij een online petitie had getekend tegen de herdenkingsbijeenkomst in Ysselsteyn.

Lees ook: 'Stop met Duitse dodenherdenking in Ysselsteyn'

Zusterorganisatie
Verdoner heeft de kwestie ook besproken met zijn Duitse collega Josef Schuster, die voorzitter is van de CJO-zusterorganisatie Zentralrat der Juden in Deutschland. "Hij is met me eens dat de Volkstrautertag zinvol is, maar dat je die niet moet houden op een plek waar enkel mensen zijn begraven die onderdeel zijn geweest van een enorme moordmachine. Dan geeft de herdenking een boodschap af die niet de juiste is en die niet hoort bij deze dag."

Hoe de Duitse ambassadeur, die de herdenking in Ysselsteyn doorgaans bijwoont, heeft gereageerd op het verzoek van het CJO is niet bekend. De ambassade was dinsdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV