Overslaan en naar de inhoud gaan

Weeroverzicht 2018: Weeralarmen, hitte en modderstromen

Geplaatst opmaandag 31 december 2018 - 6:00

Het was een jaar met veel weerrecords. Zo is Limburg koploper met een aantal van 90 dagen met een weerwaarschuwing en is in Arcen de warmste temperatuur van 38,2 graden gemeten op 26 juli.

Weerman Thijs Zeelen van Meteo Limburg blikt terug op dit extreme weerjaar.

Windstoten
Het jaar begon met hevige windstoten. Code oranje werd afgegeven en in Midden- en Noord-Limburg werden windstoten van 120 kilometer gemeten. Door de storm gingen verschillende activiteiten niet door, staakte de NS de treinen en bleef een deel van het outlet in Roermond gesloten.

Video: L1

Wateroverlast
Verder was er nog extreem wateroverlast in Limburg eind Mei. In Berg en Terblijt stroomde de modder over de straat en in Meersen kwamen automobilisten stil te staan op de vluchtstrook van de snelweg.

De Lindenstraat in Berg en Terblijt overspoeld door modderstroom
Foto: Nifoma

Droogte
Extreme droogte rond de zomer zorgde voor grote problemen bij boeren. Het land mocht niet meer met water besproeid worden door een watertekort. Boeren die door de langdurige droogte in financiële problemen kwamen, konden via een verklaring een overbruggingskrediet aanvragen bij de bank.

Maar niet alle boeren vonden de droogte een probleem. Voor wijnboeren was de droogte een zegen, 2018 is een topjaar voor de wijn. De Maastrichtse wijnboer Stan Beurskens kon meer trossen per wijnrank laten hangen.

Bosbranden
Door de droogte waren er ook verschillende bosbranden. Vooral in Noord-Limburg was het een paar keer raak. Volgens de brandweer was het lastig om de branden als gevolg van de droogte te bestrijden, daarom rukten ze met meer materiaal uit. Normaal rukt de brandweer met minstens één voertuig uit, bij de bosbranden was dat met minstens drie voertuigen.

Wat de weergoden in 2019 voor ons in petto hebben, lees je ook in het nieuwe jaar elke dag weer in onze actuele weersverwachting.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen