Overslaan en naar de inhoud gaan

Weeroverzicht 2018: Weeralarmen, hitte en modderstromen

Geplaatst opmaandag 31 december 2018 - 6:00

Het was een jaar met veel weerrecords. Zo is Limburg koploper met een aantal van 90 dagen met een weerwaarschuwing en is in Arcen de warmste temperatuur van 38,2 graden gemeten op 26 juli.

Weerman Thijs Zeelen van Meteo Limburg blikt terug op dit extreme weerjaar.

Windstoten
Het jaar begon met hevige windstoten. Code oranje werd afgegeven en in Midden- en Noord-Limburg werden windstoten van 120 kilometer gemeten. Door de storm gingen verschillende activiteiten niet door, staakte de NS de treinen en bleef een deel van het outlet in Roermond gesloten.

Video: L1

Wateroverlast
Verder was er nog extreem wateroverlast in Limburg eind Mei. In Berg en Terblijt stroomde de modder over de straat en in Meersen kwamen automobilisten stil te staan op de vluchtstrook van de snelweg.

De Lindenstraat in Berg en Terblijt overspoeld door modderstroom
Foto: Nifoma

Droogte
Extreme droogte rond de zomer zorgde voor grote problemen bij boeren. Het land mocht niet meer met water besproeid worden door een watertekort. Boeren die door de langdurige droogte in financiële problemen kwamen, konden via een verklaring een overbruggingskrediet aanvragen bij de bank.

Maar niet alle boeren vonden de droogte een probleem. Voor wijnboeren was de droogte een zegen, 2018 is een topjaar voor de wijn. De Maastrichtse wijnboer Stan Beurskens kon meer trossen per wijnrank laten hangen.

Bosbranden
Door de droogte waren er ook verschillende bosbranden. Vooral in Noord-Limburg was het een paar keer raak. Volgens de brandweer was het lastig om de branden als gevolg van de droogte te bestrijden, daarom rukten ze met meer materiaal uit. Normaal rukt de brandweer met minstens één voertuig uit, bij de bosbranden was dat met minstens drie voertuigen.

Wat de weergoden in 2019 voor ons in petto hebben, lees je ook in het nieuwe jaar elke dag weer in onze actuele weersverwachting.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen