Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer een Limburgs nertsenbedrijf besmet met coronavirus

Geplaatst opzondag 9 augustus 2020 - 8:32

Bij een nertsenfokkerij in Vredepeel zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Alle nertsen (zo'n 6.000 moederdieren) zullen zo spoedig mogelijk geruimd worden.

Hetzelfde geldt voor een bedrijf in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel). Ook daar werden besmettingen met het coronavirus geconstateerd en ook daar zullen alle dieren (12.000) geruimd worden. Dat melden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw zondagochtend.

Besmettingen
In totaal zijn nu 29 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle dieren op de 27 al bekende besmette bedrijven zijn al geruimd. Het gaat daarbij vooral om bedrijven in het oosten van Noord-Brabant, dicht tegen de provinciegrens met Limburg aan.

Op vier Limburgse bedrijven werd het coronavirus al eerder vastgesteld, in Castenray, Ysselsteyn, Ospel en Vredepeel.

Lees ook: Nieuwe besmettingen op Limburgse nertsenfarms

Waarschuwing
De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.

Strenge regels
Er gelden nog altijd strengere hygiƫneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten.

Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

Lees ook: Advies: alle nertsen ruimen als besmettingen aanhouden

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen