Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer een Limburgs nertsenbedrijf besmet met coronavirus

Geplaatst opzondag 9 augustus 2020 - 8:32

Bij een nertsenfokkerij in Vredepeel zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Alle nertsen (zo'n 6.000 moederdieren) zullen zo spoedig mogelijk geruimd worden.

Hetzelfde geldt voor een bedrijf in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel). Ook daar werden besmettingen met het coronavirus geconstateerd en ook daar zullen alle dieren (12.000) geruimd worden. Dat melden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw zondagochtend.

Besmettingen
In totaal zijn nu 29 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle dieren op de 27 al bekende besmette bedrijven zijn al geruimd. Het gaat daarbij vooral om bedrijven in het oosten van Noord-Brabant, dicht tegen de provinciegrens met Limburg aan.

Op vier Limburgse bedrijven werd het coronavirus al eerder vastgesteld, in Castenray, Ysselsteyn, Ospel en Vredepeel.

Lees ook: Nieuwe besmettingen op Limburgse nertsenfarms

Waarschuwing
De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.

Strenge regels
Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten.

Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

Lees ook: Advies: alle nertsen ruimen als besmettingen aanhouden

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen