Overslaan en naar de inhoud gaan

Weekcijfers corona: Limburg blijft hardst getroffen

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 17:13

Relatief gezien had Limburg afgelopen week de meeste coronabesmettingen van heel het land. Voor de vierde week op rij wordt de provincie het hardst getroffen.

Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD'en.

Besmettingen
Met 194,24 besmettingen per 100.000 inwoners staat Limburg stijf bovenaan het lijstje. Friesland (188,32) en Noord-Brabant (168,17) volgen. Het sterftecijfer in Friesland ligt met 5,85 per 100.000 inwoners het hoogst. In onze provincie is dat cijfer ook aanzienlijk: 2,77 per 100.000 inwoners.

De gemeente Echt-Susteren werd afgelopen week relatief het zwaarst getroffen. Met 420,65 besmettingen per 100.000 inwoners blijft Echt-Susteren de gemeenten Landgraaf (320,37) en Roermond (288,39) voor.

Lichte daling
De afgelopen zeven dagen zijn er in Limburg 2170 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is lager dan vorige week. Toen werden 2521 nieuwe besmettingen gemeld. Het totaal aantal besmettingen in Limburg is opgelopen tot 66.221.

Ziekenhuisopnames en sterfte
De afgelopen week is het aantal Limburgers dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis met 27 gestegen naar 2162. Daarnaast zijn er 31 personen overleden aan de gevolgen van het virus. In de provincie heeft Covid-19 nu minstens 1339 mensen het leven gekost.

Lees ook: Teststraten en vaccinatielocaties dicht vanwege sneeuwjacht

Vertekend beeld door sluiting locaties
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tussen maandag- en dinsdagochtend 1779 meldingen binnengekomen over positieve coronatesten. Het instituut liet eerder al weten dat de cijfers tot en met woensdag een vertekend beeld geven, omdat zondag de teststraten in het hele land dicht waren vanwege het barre winterweer. Maandag bleven er ook nog een aantal gesloten. De vaccinatie- en testlocaties in Limburg waren maandag gewoon weer geopend.

Vaccinatie
In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 24.501 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Iets meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben tot nu toe een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het gaat om 504.736 mensen. Dat zijn er bijna 177.000 meer dan een week eerder, zegt het RIVM, dat het vaccinatieprogramma leidt.

Van de gevaccineerden hebben 66.409 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zijn tegen het virus.

Lees ook: Bijna vier dozijn afmeldingen voor 90+ prik door winterweer

Verpleeghuismedewerkers en 80-plussers
De grootste groep die tot nu toe is gevaccineerd, bestaat uit verpleeghuismedewerkers en thuiswonende 80-plussers. Van deze groep zijn 294.633 mensen gevaccineerd, van wie 26.409 een tweede dosis hebben gekregen. Bovendien zijn 151.584 bewoners van grotere verpleeghuizen en zorginstellingen ingeënt. Verder zijn 40.000 mensen uit de coronazorg gevaccineerd. Het gaat om verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp en corona-vleugels, en om ambulancepersoneel.

Tot slot hebben inmiddels 13.600 huisartsen en 4919 bewoners van kleinschalige woonvormen een vaccin gekregen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen