Overslaan en naar de inhoud gaan

Week van de waarheid voor Roda: 'Het ziet er goed uit'

Geplaatst opdinsdag 22 oktober 2019 - 6:00

Het reddingsplan van Roda JC is bijna voltooid. Dinsdag en woensdag worden de laatste plooien gladgestreken en later deze week hoopt de club naar buiten te treden.

Achter de schermen wordt er volop gewerkt want er is haast geboden. Op 28 oktober moet er bij de KNVB een keiharde garantie liggen van bijna 1 miljoen euro: het tekort op de begroting van dit seizoen.

Proflicentie in gevaar
De voetbalbond wil niet dat de club in de financiële problemen komt en eist daarom deze garantie. Roda diende eerder een begroting in met een tekort van negen ton. Zonder die garantstelling kan de licentiecommissie van de KNVB Roda JC bestraffen met drie punten in mindering en komt ook de proflicentie van Roda JC in gevaar.

De la Vega
Daardoor telt in Kerkrade elke seconde, zeker na het debacle met de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega, dat de club kostbare tijd heeft gekost. De la Vega kwam met veel beloftes naar Kerkrade, maar het huwelijk tussen club en zakenman strandde nog voordat het écht een feit was; De la Vega kwam (financiële) afspraken niet na en werd als reactie daarop uiteindelijk letterlijk en figuurlijk door club en supporters verdreven. Ondanks alle tumult en de onzekerheid die volgde, lijkt de redding voor de Koempelclub nabij.

Lees ook: Omstreden De la Vega vertrekt bij Roda JC

Hogenelst, Korotaev, Koster
Eerder deze maand lekte al uit dat er een nieuwe kandidaat is voor de overname van de aandelen van Frits Schrouff. Dat is Roland Hogenelst, eigenaar van tapasketen La Cubanita. Hij wil 51 procent van de aandelen in de club overnemen. Aleksei Korotaev bezit nog altijd 20 procent van de aandelen. De Zwitserse Rus zit weliswaar niet in de cel, maar mag hangende een juridische uitspraak Dubai nog niet verlaten. Wie de rest van het aandelenpakket in handen krijgt is onduidelijk. ICT-man Stijn Koster werd al eerder genoemd als mogelijke investeerder. De aandelen zijn nu in het bezit van de Stichting Frits Schrouff United.

Knelpunten
De mogelijke nieuwe eigenaar Hogenelst en Schrouff spraken vorige week met elkaar en daar hielden beide partijen een positief gevoel aan over. Toch zijn er nog wat knelpunten, zoals de lening van anderhalve ton die De la Vega afsloot in Duitsland. De vraag is wie dat bedrag gaat terugbetalen. Ook heeft De la Vega formeel nog geen afstand gedaan van de aandelentransactie, omdat zijn handtekening nog ontbreekt. Dus ook op papier moet Roda JC nog het een en ander regelen. Toch bevestigt Roda JC-adviseur Pieter Nieuwenhuis dat het er goed uitziet.

Lees ook: Roda-fans willen inspraak bij gesprekken nieuwe geldschieter

Directie
Daarnaast is de club bezig met het samenstellen van een nieuwe directie. Hessel Meijer is op dit moment statutair directeur; de eigenaar van projectontwikkelaar Wyckerveste werd op verzoek van De la Vega op die plek geposteerd, maar wil die functie weer inleveren zodra er een opvolger is. Onder meer de naam van Johan de Kock, oud-speler van Roda JC, wordt genoemd. Verder ontbreekt er momenteel een raad van commissarissen bij de Kerkraadse club.

Transparantie en duidelijkheid
"In elk geval zijn alle partijen het erover eens dat er meer transparantie en duidelijkheid naar buiten toe moet komen, want daar heeft het de afgelopen tijd aan ontbroken", zegt Nieuwenhuis. Die belofte kan de club deze week waarmaken. Het is de bedoeling dat vóór de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, vrijdag om 20:00 uur, openheid van zaken kan worden gegeven.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen