Overslaan en naar de inhoud gaan

Wederom geen portretten bij oorlogsgraven Margraten

Geplaatst opdonderdag 29 april 2021 - 5:55

Dit jaar zullen de foto's van de Amerikaanse soldaten die in Margraten zijn begraven opnieuw niet te zien zijn bij hun graven. Vorig jaar gooide corona ook al roet in het eten.

Volgens de organisatie is het plaatsen van de foto's tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet verenigbaar met de coronamaatregelen.

Massale zoekactie
Op de begraafplaats liggen zo'n 8300 mensen begraven. Ook staan er ruim 1700 namen vermeld op de Muren der Vermisten. De stichting Fields of Honor zoekt al jaren naar foto's van alle slachtoffers. In 2015, tijdens de eerste herdenking van 'De Gezichten van Margraten' werden er op 4 mei, Dodenherdenking, 3300 foto's bij de graven geplaatst Inmiddels zijn er bijna 8200 gezichten verzameld. Initiatiefnemer Sebastiaan Vonk: "Vorig jaar stonden we op bijna 7500. Maar we blijven zoeken naar foto's en we vinden ze ook. Niet alleen hier, maar vooral ook in de Verenigde Staten, waar vrijwilligers die een graf of zelfs een staat geadopteerd hebben, aan het zoeken zijn."

Alternatief
Vorig jaar verscheen het boek 'De Gezichten van Margraten: Zij bleven voor altijd jong'. Daar staan alle 10.000 namen van de gesneuvelden in, zowel begraven als vermist. Ook staan er een paar honderd foto's en verhalen in. Vonk: "We werken momenteel ook aan een Engelstalige versie van het boek. De herdenking met de foto's in Margraten kan ook dit jaar niet doorgaan, maar we blijven wel bezig uiteraard. Rond Memorial Day organiseren we een alternatief programma vanuit De Muziekgieterij in Maastricht, met onder meer Gijs Tuinman, drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding die we hebben in Nederland."

Sebastiaan Vonk is zaterdag 1 mei te gast in het radioprogramma L1 Cultuurcafe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen