Overslaan en naar de inhoud gaan

Website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 16:48

Een website met daarop tientallen werkende QR-codes voor de CoronaCheck-app gaat rond in verschillende groepsgesprekken van chatdiensten.

L1 stuitte op de website na een tip van een Limburgse horecaondernemer die anoniem wil blijven. "Ik vind het zo lek als een mandje. De website lijkt precies op de CoronaCheck-app, iemand aan de deur ziet dat verschil echt niet", vertelt hij.

62 codes
De website was tot in de avond van 26 oktober online. Waarom deze offline is gehaald, is niet bekend. De 62 codes die op de site staan, worden door de scanner voor de CoronaCheck-app nog steeds als legitiem beschouwd. Bij de codes worden ook de initialen en de geboortemaand en -dag vermeld, zodat de gebruiker ervan die kan noemen als ernaar wordt gevraagd.

Of de codes afkomstig zijn van mensen die deze via de regels hebben verkregen, is niet bekend. Evenals of ze de code zelf hebben gedeeld met de maker(s) van de website.

Lastig te onderscheiden
De opmaak van de site is hetzelfde als die van de CoronaCheck-app. Beide hebben de bewegende poppetjes onderin het scherm, die skaten en fietsen. Alleen aan de link van de website bovenin is te zien dat het niet om de officiële app gaat.

Website met QR-codes voor corona-app (27 okt 2021)
Foto: L1

Komt vaker voor
Soortgelijke sites duiken de laatste tijd vaker op. Uit een steekproef van de NOS blijkt dat men deze lastig onderscheidt van de echte app. Het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn probeert de websites in kaart te brengen en doet aangifte.

Fraude moeilijk
Als controleurs naar een identiteitsbewijs vragen om te checken of de initialen en geboortedatum overeenkomen, is de kans op fraude met de codes klein. Hoe goed deze identiteitscheck wordt uitgevoerd, is onduidelijk.

Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland zei recent tegen de NOS dat niet elke medewerker van een horecagelegenheid bevoegd is om naar legitimatie te vragen. "Dus als de lunchroom niet op legitimatie controleert vind ik dat niet zo vreemd."

Beter controleren
Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft 21 oktober in een brief aan de burgemeesters laten weten dat de controle op de pas beter moet. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van I&O research waaruit blijkt dat een derde van de bezoekers aan horeca, bioscopen, concertzalen en andere gelegenheden niet wordt gecontroleerd.

Grapperhaus benadrukte dat hij extra geld beschikbaar heeft gesteld om gemeenten en ondernemers de passen te laten controleren.

Lees ook: Hoe goed controleert de horeca de QR-code?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen