Overslaan en naar de inhoud gaan

Webshop Allekabels wist 8 maanden van datahack

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 10:43

Webshop Allekabels in Kerkrade was sinds 23 augustus 2020 op de hoogte van een datahack. Dat meldt directeur Constantijn Souren vrijdag in een mail gericht aan klanten van de webshop. Toen bleek uit intern onderzoek dat er geen aanwijzing was dat gegevens op straat konden belanden.

Met de hack zijn miljoenen wachtwoorden en privégegevens van klanten gekraakt en vervolgens verkocht. Volgens RTL zitten in de gestolen database van Allekabels de gegevens van ongeveer 3,6 miljoen mensen. Het zou gaan om het grootste datalek met wachtwoorden ooit in Nederland.

Lees ook: Limburgse webshop gehackt: miljoenen gegevens op straat

Intern onderzoek
Een woordvoerder van de directeur laat zaterdag aan L1 weten dat toen het bedrijf lucht kreeg van de hack in augustus vorig jaar, een uitgebreid intern onderzoek heeft plaatsgevonden waaruit bleek dat er geen aanwijzing was dat gegevens op straat konden komen. Dit onderzoek is door interne- en externe deskundigen uitgevoerd.

Melding gemaakt
"Ons bedrijf is op 23 augustus 2020 slachtoffer geworden van een hack door cybercriminelen en heeft daar meteen melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de technologische beveiliging maximaal opgeschroefd. Ondanks het feit dat de wachtwoorden van de klanten zijn versleuteld, werd hedenmorgen in de media melding gemaakt dat er wachtwoorden van klanten zijn gekraakt", is te lezen in de mail afkomstig van de directeur.

In een reactie aan RTL laat Allekabels 15 april weten dat het sinds februari van dit jaar pas wist dat hun database te koop werd aangeboden op een hackersforum.

Waardeloos
"Ik vind het waardeloos dat nu het nieuws naar buiten komt over het lek, ze mij pas per mail waarschuwen. Dat had natuurlijk meteen moeten gebeuren toen het bedrijf wist van de hack", vindt een klant die de mail zaterdagochtend kreeg. Zijn naam is bekend bij de redactie. "Toen ik las over het datalek, heb ik meteen mijn wachtwoord voor Allekabels aangepast. Maar niet alleen voor die website. Voor het gemak had ik dat wachtwoord ook nog voor een stuk of 20 à 25 andere websites gebruikt waar ik ooit iets had besteld. Ook die heb ik intussen allemaal moeten veranderen en daar was ik wel een uur mee bezig."

Wachtwoorden gewist
In de brief meldt de directeur ook dat er stappen zijn ondernomen sinds het nieuws over het lek naar buiten is gekomen. "Om de belangen van u als klant maximaal te beschermen heeft Allekabels besloten om onmiddellijk de wachtwoorden van deze klanten te wissen." Het bedrijf heeft ook een crisisteam geformeerd van interne- en externe experts die een analyse maken van de oorzaken en daadwerkelijke omvang. "Allekabels heeft alle eerst noodzakelijke maatregelen getroffen en zal nog aanvullende maatregelen voorbereiden om de schade te beperken en te herstellen."

Rekeningnummers
De gestolen gegevens worden misbruikt door criminelen. Het gaat om namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. Allekabels laat weten dat het om de gegevens gaat van klanten die zich voor 1 september 2018 hebben geregistreerd. De webshop zegt dat het om een minderheid van alle klanten gaat. Hoeveel dat is, wordt niet gezegd.

De hackers zouden ook ruim honderdduizend IBAN-nummers van Allekabels-klanten hebben gestolen en verhandeld. Criminelen kunnen deze rekeningnummers misbruiken om identiteitsfraude te plegen en om phishingaanvallen te plegen. Bij phishing worden gebruikers onbewust naar een valse website geleid. Als ze daar een betaling doen, zijn ze hun geld kwijt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen