Overslaan en naar de inhoud gaan

'We zullen thuis blijven werken, ook na corona'

Geplaatst opzaterdag 12 juni 2021 - 7:00

Thuiswerken is een blijvertje. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende grote Limburgse bedrijven en instellingen.

De meeste bedrijven en organisaties zijn momenteel druk met de plannen om ook na corona het personeel gedeeltelijk thuis te houden.

Fifty-fifty
De Voerendaalse dienstverlener Vebego, bekend van onder meer schoonmaakbedrijf Hago en zorgverlener Assist, heeft geregeld onderzoek gedaan naar de wensen van het kantoorpersoneel. "Na de ervaringen van afgelopen jaar zien we zijn nu dat 55 procent kiest voor de helft thuis en de helft op kantoor werken", zegt hr-consultant Inge Dilven van Vebego. "Er zijn weinig collega's die alleen thuis of alleen op kantoor willen werken. Soms wel, maar dat heeft dan met de functie te maken of omdat het niet anders kan."

Video: L1

Afstoten
Telecombedrijf Vodafone, met kantoren in Maastricht, koos al vrij snel in de coronatijd voor het zogenaamde hybride werken: half thuis, half op kantoor. Dat is nu ook omgezet in een vast recht van werknemers na corona. "Iedereen mag de helft thuis werken", zegt een woordvoerster. "Maar je mag ook alle dagen naar kantoor komen." Dat laatste lijken niet veel werknemers te doen, want naar verluidt zou Vodafone een van de twee kantoren gaan afstoten omdat er minder ruimte nodig is. Het bedrijf zelf wil dat nog niet bevestigen.

Goede werkplekken
Met het thuiswerken kwamen ook de vragen. Wat betekent dat voor de productiviteit? Hoe zijn de omstandigheden? "We hebben flink geïnvesteerd in goede werkplekken thuis", zegt Inge Dilven van Vebego. "Stoelen, bureaus, beeldschermen, voetenbankjes, van alles. En we hebben gezien dat de productiviteit ook is toegenomen."

Op dit moment bekijkt Vebego hoe ze hun kantoren anders gaan inrichten. "We willen er echt een ontmoetingsplek van maken. Om te brainstormen en collega's te spreken. Ook gaan we flexibele werkplekken inrichten en met een reserveringssysteem werken. Of Vebego kantoorruimte gaat afstoten, kan het bedrijf nog niet zeggen.

Hardlopen
Inge Willems werkt als planner op de Academie voor Verloskunde in Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool. Vorig jaar moest ze plots thuis gaan werken. "Dat beviel geweldig, ik kon 's ochtends hardlopen en ontbijten met het gezin. Dat was echt luxe."

Inmiddels is Inge deze week weer voor het eerst naar kantoor gegaan. "Toch wel fijn moet ik zeggen. Ik zat in de auto naar het werk en dacht: ik heb afgelopen jaar met robots gewerkt via het scherm. Nu zie ik weer collega's, dat is prettig. Dat je even snel iets kun afstemmen of regelen zonder telefoon of beeldscherm."

Duurzaamheid
Ook Zuyd Hogeschool, net als de Universiteit Maastricht bijvoorbeeld, bekijkt op dit moment hoe er na corona gewerkt gaat worden. "Rekening houdend met de verschillende functies lijkt het er zeker op dat het deels thuis, deels op kantoor zal worden", zegt woordvoerder Rolf van Stenus van Zuyd Hogeschool. "We zijn dat nu in kaart aan het brengen voor onze werknemers. Ook met het oog op duurzaamheid. Het is toch prettig als we niet meer de file in hoeven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen