Overslaan en naar de inhoud gaan

'We zijn niet opgewassen tegen zulk noodweer'

Geplaatst opzondag 3 juni 2018 - 15:26

"Tegen extreme hoosbuien zijn we niet opgewassen. Dan kunnen we alleen helpen met noodoplossingen. We kunnen het niet alleen, iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen."

Die noodkreet slaakte Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg, zondag in L1-radioprogramma De Stemming.

Niet te voorspellen
"We worden de laatste tijd geconfronteerd met extreme piekbuien. Soms weten we pas een paar uur van tevoren dat ze vallen, en niet eens op welke plek. Dat noodweer is niet te voorspellen", aldus Van Wersch.

Maatregelen
Volgens haar is het Waterschap al anderhalve maand bezig met het nemen van maatregelen. "We hebben luchtfoto’s gemaakt om de waterstromen in kaart te brengen. En we zijn in gesprek met de LLTB om te kijken of de boeren 10 millimeter extra water kunnen opvangen op hun akkers. Dat kan via regenbuffers en door extra maisplanten per vierkante meter te zaaien."

Afkoppelen
Verder wees ze op het bestaan van een stimuleringsregeling voor burgers die hun regenpijp willen afkoppelen van de riolering. In Noord- en Midden-Limburg hebben daar al ruim vijfhonderd mensen gebruik van gemaakt. Josette van Wersch: "Het is natuurlijk niet de bedoeling om dat regenwater vervolgens weer op straat te kieperen, maar te infiltreren in de eigen tuin."

Beloning
Jeannette Quadvlieg, wethouder van Schinnen, wil inwoners die weinig tegels in hun tuin hebben liggen financieel te belonen. "Het verharde oppervlak is enorm. Mensen moeten veel meer op hun eigen terrein gaan bufferen. Ik denk dat belonen stimulerender werkt dan het uitdelen van boetes."

Van Wersch: "De wateroverlast is een opgave van ons allemaal: gemeenten, provincie, rijk, LLTB, stakeholders en burgers. We moeten het samen doen, onder het motto: elke druppel telt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen