In Limburg gaan voorlopig geen treinen op waterstof rijden: die op korte termijn inzetten is zeer risicovol wat betreft geld, kwaliteit en tijd.
Het provinciebestuur laat dat weten in een mededeling aan het Limburgs Parlement.
Duitsland
Het Limburgse Parlement had gevraagd naar de (on)mogelijkheden om waterstoftreinen te laten rijden op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen en op het traject tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont. Op dit moment is er één fabrikant van door waterstof aangedreven personentreinen, zo meldt het provinciebestuur. Momenteel rijden er sinds de zomer van 2018 twee op proef in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Vanaf 2021 gaan er meer rijden in Duitsland.
Groningen
De provincie Groningen wil in maart van dit jaar een proef beginnen. Als die een succes wordt, wil ze vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden. Wel moet er eerst nog ontheffing worden verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Want waterstoftreinen mogen momenteel nog niet rijden op het Nederlandse spoornet.
Voorlopig niet in Limburg
Maar in de Limburgse situatie biedt de waterstoftrein nog geen uitkomst, aldus het provinciebestuur. Behalve dat ze financieel nog niet aantrekkelijk zijn, passen ze ook niet bij de voorgenomen elektrificatie van de Maaslijn. Die moet eind december 2024 klaar zijn. Met het Rijk en spoorbeheerder ProRail zijn daar ook duidelijke afspraken over gemaakt. Daarvan afzien ten behoeve van waterstoftreinen is daarom niet realistisch.
Het zou ook leiden tot hogere kosten, verdere vertraging en het compenseren van vervoerder Arriva. Want die rekent juist op meer reizigers en daarmee winst op de Maaslijn door de inzet van elektrische treinen in plaats van de huidige dieseltreinen.
Weert-Hamont
Ook voor Weert-Hamont zijn waterstoftreinen geen goed alternatief voor de beoogde rechtstreekse verbinding van Antwerpen-Hamont-Weert. Want een pendel-waterstoftrein met overstap in Hamont is voor de reiziger niet aantrekkelijk. Ook is in België het proces van het testen van treinen op waterstof nog niet eens gestart, terwijl de Belgische Spoorwegen (NMBS) de lijn moeten gaan exploiteren. Laat staan dat ze worden toegelaten op het Belgische spoornet.
Het provinciebestuur zegt wel de ontwikkelingen met waterstoftreinen in het buitenland en in Groningen met belangstelling te volgen.