Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstoftreinen in Limburg voorlopig een utopie

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 21:00

In Limburg gaan voorlopig geen treinen op waterstof rijden: die op korte termijn inzetten is zeer risicovol wat betreft geld, kwaliteit en tijd.

Het provinciebestuur laat dat weten in een mededeling aan het Limburgs Parlement.

Duitsland
Het Limburgse Parlement had gevraagd naar de (on)mogelijkheden om waterstoftreinen te laten rijden op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen en op het traject tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont. Op dit moment is er één fabrikant van door waterstof aangedreven personentreinen, zo meldt het provinciebestuur. Momenteel rijden er sinds de zomer van 2018 twee op proef in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Vanaf 2021 gaan er meer rijden in Duitsland.

Groningen
De provincie Groningen wil in maart van dit jaar een proef beginnen. Als die een succes wordt, wil ze vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden. Wel moet er eerst nog ontheffing worden verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Want waterstoftreinen mogen momenteel nog niet rijden op het Nederlandse spoornet.

Voorlopig niet in Limburg
Maar in de Limburgse situatie biedt de waterstoftrein nog geen uitkomst, aldus het provinciebestuur. Behalve dat ze financieel nog niet aantrekkelijk zijn, passen ze ook niet bij de voorgenomen elektrificatie van de Maaslijn. Die moet eind december 2024 klaar zijn. Met het Rijk en spoorbeheerder ProRail zijn daar ook duidelijke afspraken over gemaakt. Daarvan afzien ten behoeve van waterstoftreinen is daarom niet realistisch.

Het zou ook leiden tot hogere kosten, verdere vertraging en het compenseren van vervoerder Arriva. Want die rekent juist op meer reizigers en daarmee winst op de Maaslijn door de inzet van elektrische treinen in plaats van de huidige dieseltreinen.

Weert-Hamont
Ook voor Weert-Hamont zijn waterstoftreinen geen goed alternatief voor de beoogde rechtstreekse verbinding van Antwerpen-Hamont-Weert. Want een pendel-waterstoftrein met overstap in Hamont is voor de reiziger niet aantrekkelijk. Ook is in België het proces van het testen van treinen op waterstof nog niet eens gestart, terwijl de Belgische Spoorwegen (NMBS) de lijn moeten gaan exploiteren. Laat staan dat ze worden toegelaten op het Belgische spoornet.

Het provinciebestuur zegt wel de ontwikkelingen met waterstoftreinen in het buitenland en in Groningen met belangstelling te volgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen