Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstoftreinen in Limburg voorlopig een utopie

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 21:00

In Limburg gaan voorlopig geen treinen op waterstof rijden: die op korte termijn inzetten is zeer risicovol wat betreft geld, kwaliteit en tijd.

Het provinciebestuur laat dat weten in een mededeling aan het Limburgs Parlement.

Duitsland
Het Limburgse Parlement had gevraagd naar de (on)mogelijkheden om waterstoftreinen te laten rijden op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen en op het traject tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont. Op dit moment is er één fabrikant van door waterstof aangedreven personentreinen, zo meldt het provinciebestuur. Momenteel rijden er sinds de zomer van 2018 twee op proef in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Vanaf 2021 gaan er meer rijden in Duitsland.

Groningen
De provincie Groningen wil in maart van dit jaar een proef beginnen. Als die een succes wordt, wil ze vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden. Wel moet er eerst nog ontheffing worden verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Want waterstoftreinen mogen momenteel nog niet rijden op het Nederlandse spoornet.

Voorlopig niet in Limburg
Maar in de Limburgse situatie biedt de waterstoftrein nog geen uitkomst, aldus het provinciebestuur. Behalve dat ze financieel nog niet aantrekkelijk zijn, passen ze ook niet bij de voorgenomen elektrificatie van de Maaslijn. Die moet eind december 2024 klaar zijn. Met het Rijk en spoorbeheerder ProRail zijn daar ook duidelijke afspraken over gemaakt. Daarvan afzien ten behoeve van waterstoftreinen is daarom niet realistisch.

Het zou ook leiden tot hogere kosten, verdere vertraging en het compenseren van vervoerder Arriva. Want die rekent juist op meer reizigers en daarmee winst op de Maaslijn door de inzet van elektrische treinen in plaats van de huidige dieseltreinen.

Weert-Hamont
Ook voor Weert-Hamont zijn waterstoftreinen geen goed alternatief voor de beoogde rechtstreekse verbinding van Antwerpen-Hamont-Weert. Want een pendel-waterstoftrein met overstap in Hamont is voor de reiziger niet aantrekkelijk. Ook is in België het proces van het testen van treinen op waterstof nog niet eens gestart, terwijl de Belgische Spoorwegen (NMBS) de lijn moeten gaan exploiteren. Laat staan dat ze worden toegelaten op het Belgische spoornet.

Het provinciebestuur zegt wel de ontwikkelingen met waterstoftreinen in het buitenland en in Groningen met belangstelling te volgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen