Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstofcoalitie wil 2,5 miljard van nieuw kabinet

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 13:32

Milieuorganisaties, overheden en het bedrijfsleven roepen het nieuwe kabinet op om 2,5 miljard euro te investeren in het gebruik van waterstof als energiebron.

De 'waterstofcoalitie' van 38 partijen zegt klaar te zijn om waterstof op grote schaal te produceren, op te slaan en te gebruiken.

Chemelot
Een van de producenten, tevens onderdeel van de Waterstofcoalitie, is kunstmesfabrikant OCI Nitrogen op Chemelot. Dat bedrijf onderzoekt samen met de Duitse energieleverancier RWE de mogelijkheid om waterstof op Chemelot als brandstof te gaan gebruiken, in plaats van aardgas.

Lees ook: RWE wil waterstof maken uit afval op Chemelot

Provincie
Verder zitten onder meer Eneco, Essent, Vattenfall en netbeheerder Stedin in de coalitie. In tegenstelling tot Drenthe, Groningen en Zeeland zit de provincie Limburg niet in de coalitie. Toch heeft de provincie eerder al laten weten ambities te hebben op het gebied van waterstof.

Lees ook: Limburg trekt tonnen uit voor kansen waterstof

Klimaatdoelen
Volgens Greenpeace is het 'onmogelijk' om zonder groene waterstof om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen. "Het geld dat het kabinet nu beschikbaar stelt voor groene waterstof is wisselgeld. Om grootschalige productie rendabel te maken, zijn grotere investeringen nodig. Dat moet dit jaar van start gaan, anders duurt het te lang", zegt Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie.

Water
Omdat groene waterstof met duurzaam opgewekte stroom kan worden geproduceerd is het een schone brandstof. Bij verbranding komt namelijk alleen water vrij. Waterstof wordt al langer gebruikt in Nederland, bijvoorbeeld als brandstof in de staal- en papierindustrie. Kanttekening hierbij is dat het gaat om grijze waterstof. Die wordt gemaakt uit aardgas en veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot.

Tanken
Uit de verkiezingsprogramma's van grote politieke partijen blijkt dat er breed draagvlak bestaat voor het gebruiken van waterstof als schone brandstof. Ook in het Klimaatakkoord staat dat waterstof 'een aantal cruciale functies in het energie- en grondstoffensysteem moet en kan vervullen.' Momenteel kan waterstof op vier plekken in Nederland worden getankt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen