Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstofcoalitie wil 2,5 miljard van nieuw kabinet

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 13:32

Milieuorganisaties, overheden en het bedrijfsleven roepen het nieuwe kabinet op om 2,5 miljard euro te investeren in het gebruik van waterstof als energiebron.

De 'waterstofcoalitie' van 38 partijen zegt klaar te zijn om waterstof op grote schaal te produceren, op te slaan en te gebruiken.

Chemelot
Een van de producenten, tevens onderdeel van de Waterstofcoalitie, is kunstmesfabrikant OCI Nitrogen op Chemelot. Dat bedrijf onderzoekt samen met de Duitse energieleverancier RWE de mogelijkheid om waterstof op Chemelot als brandstof te gaan gebruiken, in plaats van aardgas.

Lees ook: RWE wil waterstof maken uit afval op Chemelot

Provincie
Verder zitten onder meer Eneco, Essent, Vattenfall en netbeheerder Stedin in de coalitie. In tegenstelling tot Drenthe, Groningen en Zeeland zit de provincie Limburg niet in de coalitie. Toch heeft de provincie eerder al laten weten ambities te hebben op het gebied van waterstof.

Lees ook: Limburg trekt tonnen uit voor kansen waterstof

Klimaatdoelen
Volgens Greenpeace is het 'onmogelijk' om zonder groene waterstof om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen. "Het geld dat het kabinet nu beschikbaar stelt voor groene waterstof is wisselgeld. Om grootschalige productie rendabel te maken, zijn grotere investeringen nodig. Dat moet dit jaar van start gaan, anders duurt het te lang", zegt Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie.

Water
Omdat groene waterstof met duurzaam opgewekte stroom kan worden geproduceerd is het een schone brandstof. Bij verbranding komt namelijk alleen water vrij. Waterstof wordt al langer gebruikt in Nederland, bijvoorbeeld als brandstof in de staal- en papierindustrie. Kanttekening hierbij is dat het gaat om grijze waterstof. Die wordt gemaakt uit aardgas en veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot.

Tanken
Uit de verkiezingsprogramma's van grote politieke partijen blijkt dat er breed draagvlak bestaat voor het gebruiken van waterstof als schone brandstof. Ook in het Klimaatakkoord staat dat waterstof 'een aantal cruciale functies in het energie- en grondstoffensysteem moet en kan vervullen.' Momenteel kan waterstof op vier plekken in Nederland worden getankt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen