Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstofagenda provincie: ambitieuzer en meer geld

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 16:31

De provinciale politiek heeft gemengde gevoelens over de waterstofagenda van het provinciebestuur.

Van de ene kant is er unaniem tevredenheid voor de aandacht die waterstof krijgt als toekomstige energiebron. Van de andere kant vindt een aantal partijen dat het ambitieuzer moet. En dat er meer geld mag worden uitgetrokken voor het ondersteunen van initiatieven op het gebied van waterstof dan de nu voorgestelde half miljoen euro.

Lees ook: Provincie trekt tonnen uit voor 'grote kansen' waterstof

Kleinschalig
Dat geld is onder meer bestemd voor twee projecten om waterstof kleinschalig toe te passen in de industrie, voor twee waterstofpompstations en voor het ondersteunen van twee studies naar innovatie.

Teleurgesteld
VVD-statenlid Leon Bastiaans stelde in een statencommissie 'een beetje teleurgesteld' te zijn in de waterstofagenda. Volgens hem doet Limburg het op dit moment heel slecht met maar drie bestaande projecten. Terwijl bijvoorbeeld Zuid-Holland er 89 en Gelderland er 47 telt. "Waarom springen we niet in dat gat? Er liggen genoeg kansen", aldus Bastiaans.

Meer geld
PvdA-statenlid Aleida Berghorst vond dat het provinciebestuur "gerust meer geld mag vragen. Vijf ton is een druppel waterstof op een gloeiende plaat". Zij betoogde tegelijk, net als GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke, dat er een totaal gebrek aan visie spreekt uit de waterstofnota. Baneke oordeelde dat die snel in elkaar is gezet en dat de "financiële middelen enigszins marginaal zijn". Hij pleitte er ook voor aan te sluiten bij initiatieven elders in het land en niet alleen naar mogelijkheden over de grens in Duitsland te kijken.

Woningen
D66-statenlid Hans van Wageningen miste concrete acties om waterstof haalbaar en betaalbaar te maken. PVV-statenlid Bart Megens had dan weer graag (proef)projecten bij woningen gezien "omdat juist daar in de toekomst grote mogelijkheden liggen".

Blij
CDA-statenlid Emma Palmen vond dat waterstof "alles in zich heeft om voor de industrie, de landbouw, op het gebied van mobiliteit en uiteindelijk de bebouwde omgeving het energiesysteem van de toekomst te worden". Zij zei "blij en verheugd" te zijn met de waterstofagenda en dat een "goed beginpunt" te vinden. "Maar het is wel zaak die ruim baan te geven om ze verder uit te bouwen. Want waterstof heeft veel potentie voor middellange en lange termijn", aldus Palmen.

Hopeloos
Gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) toonde zich tevreden dat "iedereen waterstof erg serieus neemt". Hij vond het ook "heel positief" dat gevraagd wordt om er meer geld voor uit te trekken. Burlet erkende wel dat Limburg "hopeloos achter ligt" wat betreft het aantal projecten. Maar de ambitie is om "dat zo snel mogelijk proberen in te halen waarbij we leren van projecten in binnen- en buitenland", zo verklaarde Burlet.

Waterstoftankstations
Wat hem betreft is daarbij het criterium of een project op niet al te lange termijn kans van slagen heeft. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan waterstoftankstations op bedrijventerreinen of bij havens. "Heftrucks, vrachtwagens en boten kunnen dan tegelijk worden voorzien", verwacht Burlet.

Impact
De presentatie van de waterstofagenda heeft alvast een enorme impact gehad en veel los gemaakt, vertelde de gedeputeerde in de statencommissie. "De agenda heeft duidelijk gemaakt dat de deur hier open staat voor business. We gaan kijken wat er binnenkomt."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen