Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstofagenda provincie: ambitieuzer en meer geld

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 16:31

De provinciale politiek heeft gemengde gevoelens over de waterstofagenda van het provinciebestuur.

Van de ene kant is er unaniem tevredenheid voor de aandacht die waterstof krijgt als toekomstige energiebron. Van de andere kant vindt een aantal partijen dat het ambitieuzer moet. En dat er meer geld mag worden uitgetrokken voor het ondersteunen van initiatieven op het gebied van waterstof dan de nu voorgestelde half miljoen euro.

Lees ook: Provincie trekt tonnen uit voor 'grote kansen' waterstof

Kleinschalig
Dat geld is onder meer bestemd voor twee projecten om waterstof kleinschalig toe te passen in de industrie, voor twee waterstofpompstations en voor het ondersteunen van twee studies naar innovatie.

Teleurgesteld
VVD-statenlid Leon Bastiaans stelde in een statencommissie 'een beetje teleurgesteld' te zijn in de waterstofagenda. Volgens hem doet Limburg het op dit moment heel slecht met maar drie bestaande projecten. Terwijl bijvoorbeeld Zuid-Holland er 89 en Gelderland er 47 telt. "Waarom springen we niet in dat gat? Er liggen genoeg kansen", aldus Bastiaans.

Meer geld
PvdA-statenlid Aleida Berghorst vond dat het provinciebestuur "gerust meer geld mag vragen. Vijf ton is een druppel waterstof op een gloeiende plaat". Zij betoogde tegelijk, net als GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke, dat er een totaal gebrek aan visie spreekt uit de waterstofnota. Baneke oordeelde dat die snel in elkaar is gezet en dat de "financiële middelen enigszins marginaal zijn". Hij pleitte er ook voor aan te sluiten bij initiatieven elders in het land en niet alleen naar mogelijkheden over de grens in Duitsland te kijken.

Woningen
D66-statenlid Hans van Wageningen miste concrete acties om waterstof haalbaar en betaalbaar te maken. PVV-statenlid Bart Megens had dan weer graag (proef)projecten bij woningen gezien "omdat juist daar in de toekomst grote mogelijkheden liggen".

Blij
CDA-statenlid Emma Palmen vond dat waterstof "alles in zich heeft om voor de industrie, de landbouw, op het gebied van mobiliteit en uiteindelijk de bebouwde omgeving het energiesysteem van de toekomst te worden". Zij zei "blij en verheugd" te zijn met de waterstofagenda en dat een "goed beginpunt" te vinden. "Maar het is wel zaak die ruim baan te geven om ze verder uit te bouwen. Want waterstof heeft veel potentie voor middellange en lange termijn", aldus Palmen.

Hopeloos
Gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) toonde zich tevreden dat "iedereen waterstof erg serieus neemt". Hij vond het ook "heel positief" dat gevraagd wordt om er meer geld voor uit te trekken. Burlet erkende wel dat Limburg "hopeloos achter ligt" wat betreft het aantal projecten. Maar de ambitie is om "dat zo snel mogelijk proberen in te halen waarbij we leren van projecten in binnen- en buitenland", zo verklaarde Burlet.

Waterstoftankstations
Wat hem betreft is daarbij het criterium of een project op niet al te lange termijn kans van slagen heeft. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan waterstoftankstations op bedrijventerreinen of bij havens. "Heftrucks, vrachtwagens en boten kunnen dan tegelijk worden voorzien", verwacht Burlet.

Impact
De presentatie van de waterstofagenda heeft alvast een enorme impact gehad en veel los gemaakt, vertelde de gedeputeerde in de statencommissie. "De agenda heeft duidelijk gemaakt dat de deur hier open staat voor business. We gaan kijken wat er binnenkomt."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen