De provinciale politiek heeft gemengde gevoelens over de waterstofagenda van het provinciebestuur.
Van de ene kant is er unaniem tevredenheid voor de aandacht die waterstof krijgt als toekomstige energiebron. Van de andere kant vindt een aantal partijen dat het ambitieuzer moet. En dat er meer geld mag worden uitgetrokken voor het ondersteunen van initiatieven op het gebied van waterstof dan de nu voorgestelde half miljoen euro.
Lees ook: Provincie trekt tonnen uit voor 'grote kansen' waterstof
Kleinschalig
Dat geld is onder meer bestemd voor twee projecten om waterstof kleinschalig toe te passen in de industrie, voor twee waterstofpompstations en voor het ondersteunen van twee studies naar innovatie.
Teleurgesteld
VVD-statenlid Leon Bastiaans stelde in een statencommissie 'een beetje teleurgesteld' te zijn in de waterstofagenda. Volgens hem doet Limburg het op dit moment heel slecht met maar drie bestaande projecten. Terwijl bijvoorbeeld Zuid-Holland er 89 en Gelderland er 47 telt. "Waarom springen we niet in dat gat? Er liggen genoeg kansen", aldus Bastiaans.
Meer geld
PvdA-statenlid Aleida Berghorst vond dat het provinciebestuur "gerust meer geld mag vragen. Vijf ton is een druppel waterstof op een gloeiende plaat". Zij betoogde tegelijk, net als GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke, dat er een totaal gebrek aan visie spreekt uit de waterstofnota. Baneke oordeelde dat die snel in elkaar is gezet en dat de "financiële middelen enigszins marginaal zijn". Hij pleitte er ook voor aan te sluiten bij initiatieven elders in het land en niet alleen naar mogelijkheden over de grens in Duitsland te kijken.
Woningen
D66-statenlid Hans van Wageningen miste concrete acties om waterstof haalbaar en betaalbaar te maken. PVV-statenlid Bart Megens had dan weer graag (proef)projecten bij woningen gezien "omdat juist daar in de toekomst grote mogelijkheden liggen".
Blij
CDA-statenlid Emma Palmen vond dat waterstof "alles in zich heeft om voor de industrie, de landbouw, op het gebied van mobiliteit en uiteindelijk de bebouwde omgeving het energiesysteem van de toekomst te worden". Zij zei "blij en verheugd" te zijn met de waterstofagenda en dat een "goed beginpunt" te vinden. "Maar het is wel zaak die ruim baan te geven om ze verder uit te bouwen. Want waterstof heeft veel potentie voor middellange en lange termijn", aldus Palmen.
Hopeloos
Gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) toonde zich tevreden dat "iedereen waterstof erg serieus neemt". Hij vond het ook "heel positief" dat gevraagd wordt om er meer geld voor uit te trekken. Burlet erkende wel dat Limburg "hopeloos achter ligt" wat betreft het aantal projecten. Maar de ambitie is om "dat zo snel mogelijk proberen in te halen waarbij we leren van projecten in binnen- en buitenland", zo verklaarde Burlet.
Waterstoftankstations
Wat hem betreft is daarbij het criterium of een project op niet al te lange termijn kans van slagen heeft. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan waterstoftankstations op bedrijventerreinen of bij havens. "Heftrucks, vrachtwagens en boten kunnen dan tegelijk worden voorzien", verwacht Burlet.
Impact
De presentatie van de waterstofagenda heeft alvast een enorme impact gehad en veel los gemaakt, vertelde de gedeputeerde in de statencommissie. "De agenda heeft duidelijk gemaakt dat de deur hier open staat voor business. We gaan kijken wat er binnenkomt."