Overslaan en naar de inhoud gaan

'Waterstof biedt Limburg geweldige kansen in Europa'

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2020 - 14:36

Investeren in waterstof biedt geweldige kansen voor Limburg. Dat zeggen Europarlementariƫrs Esther de Lange en Vera Tax in het L1-programma Avondgasten vanuit het Europees Parlement in Brussel.

De Europese instellingen discussiƫren deze dagen over het herstelplan van de Europese Commissie om 750 miljard euro in te zetten om de lidstaten uit de crisis te helpen.

Limburgse kansen
Dat biedt kansen voor Limburg, zo denken de Europarlementariƫrs. "Die nieuwe fondsen moeten niet zomaar de regeringen van lidstaten gaan, maar heel specifiek worden ingezet voor hernieuwbare energie en infrastructuur. Voor waterstof bijvoorbeeld, waar Chemelot op zit te wachten. Iets waarmee de regio echt een link kan hebben met Rotterdam en met het Ruhrgebied", aldus Esther de Lange van het CDA.

Waterstof
Waterstof is een hele schone energiebron. Door middel van elektrolyse wordt water 'onder stroom' gezet, waarbij zuurstof en waterstof gescheiden worden. Als het waterstof vervolgens weer in contact komt met zuurstof, komt er veel energie vrij. Daar kan een auto op rijden of een huis mee verwarmd worden. Waterstof is goed te transporteren via bestaande gasleidingen, maar het productieproces zelf kost veel energie. Duitsland is uitermate ambitieus op waterstofgebied, zo maakten de oosterburen deze maand bekend. Ook Nederland zou miljarden kunnen besparen met waterstofproductie op de Noordzee, zo publiceerden TNO en een dertigtal bedrijven in een recent rapport.

Lees ook: Provincie trekt tonnen uit voor 'grote kansen' waterstof

Waterstofagenda
De Provincie Limburg maakte onlangs een half miljoen euro vrij om te investeren in waterstof. Volgens het Europees Parlement mocht die doelstelling wel wat ambitieuzer. Andere provincies investeren aanzienlijk meer in waterstofprojecten. Ruud Burlet, verantwoordelijk gedeputeerde, spreekt met het Havenbedrijf Rotterdam, de Gasunie, en industrieterrein Chemelot over het aanleggen van een nieuw stelsel aan pijpleidingen vanaf de haven van Rotterdam naar het Ruhrgebied via Limburg. Ook is er met de regering in Noordrijn-Westfalen gesproken om tot grensoverschrijdende initiatieven te komen. "De Provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland tonen ook interesse om tot meer samenwerking te komen", zo meldt het provinciebestuur.

1,1 triljoen
"De grootste pot met geld wordt straks de reguliere begroting van de Europese Unie. Een bedrag van 1,1 triljoen euro. Die begroting wordt groener en digitaler", zo duidt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Daar valt heel veel te halen. Als je inzet op groen, en je kunt ook nog een kruisje zetten bij 'grensoverschrijdend', dan heb je daar dus enorm veel kansen om geld en subsidies binnen te halen. Ideaal voor Limburg, daar zou ik op inzetten."

Transitie
"Die transitie naar de nieuwe en duurzame economie, daar wil Europa voorop lopen", zo zegt PvdA-vertegenwoordiger Vera Tax. "Daar ligt bijvoorbeeld ook een kans voor VDL, om meer elektrisch te gaan." Partijgenoot Frans Timmermans is als vice-voorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de uitwerking van de Green Deal, de Europese duurzaamheidsambities.

Projecten
In de afgelopen projectperiode van 2014-2020 haalde Limburg 373 miljoen aan Europese subsidies binnen, verdeeld over 1746 projecten. Voorbeelden van die projecten zijn de Einstein Telescoop, met een Europese bijdrage van 4 miljoen euro, 100%Limburg Bike (506.000 euro) of Autoprotect (321.000 euro). Het Limburgs Parlement spreekt op korte termijn over de internationaliseringsambities van de komende projectperiode.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen