Overslaan en naar de inhoud gaan

Watersnood in beeld: Maaspiek verschuift, opruimen gestart

Geplaatst opzaterdag 17 juli 2021 - 18:41

De hoogwaterpiek van de Maas schuift langzaam naar het noorden. Valkenburg ruimt puin, in Noord-Limburg houden bewoners langs de Maas hun hart vast. In Roermond lijkt het grootste gevaar geweken.

Opruimen begonnen in Valkenburg
Twee dagen na de stortvloed die het centrum van Valkenburg trof, likt het stadje aan de Geul de wonden. De materiele schade is enorm. Inwoners steken de handen uit de mouwen om de ravage op te ruimen.

Video: L1

Hambeek in Roermond tot het randje vol
Bewoners van de wijken rondom de Hambeek en de Roer hielden afgelopen etmaal hun hart vast. In Duitsland, waar de wateroverlast meer dan honderd doden heeft geƫist, werden de stuwen in de Roer verder opengezet, om zo veel mogelijk water te lozen. Dat zorgde voor een ongekende hoeveelheid water in de Roer: tot 300 kuub per seconde, waar bij vorige pieken hooguit 140 kuub werd gehaald.

Dat water wordt in Roermond afgevoerd via de zijtak de Hambeek. De Roer zelf, die doorloopt naar de stad, wordt kunstmatig op peil gehouden zodat de binnenstad niet overstroomt. het water kwam zaterdag tot aan de rand, maar ging er vooralsnog niet overheen. Dat kan alsnog gebeuren als de Duitsers de stuwen verder strijken.

ook aan de andere kant van de Maas ging het mis. In Horn moest met man en macht een dijkdoorbraak gedicht worden. En in Buggenum werd in allerijl een nooddijk aangelegd.

Noord-Limburg maakt zich op voor hoogwatergolf
De Maaspiek bereikt zaterdagmiddag Venlo. Verder stroomafwaarts nemen bewoners voorzorgsmaatregelen. Zo werden zaterdag op diverse plekken nooddijken aangelegd en werden in Gennep militairen ingezet.


Video: track88'
Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen