Overslaan en naar de inhoud gaan

Watersnood: 100 jaar oude partituren gered in vriezer

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 17:55

Ruim 61.000 oude partituren van muziekvereniging het Koninklijk Walram's Genootschap in Valkenburg die door de wateroverlast kletsnat waren geworden, lijken gered.

De vereniging heeft ze op advies van restaurateur Saskia Hendriks ingevroren en de eerste resultaten zien er goed uit.

Kletsnat
De twaalf kasten vol bladmuziek leken verloren na de watersnood. De partituren waren kletsnat, zaten onder de modder en de meeste papieren vellen waren niet meer van elkaar los te maken. Muziekarchivaris Evelyn Dirix van de vereniging vond het verschrikkelijk en dacht eerst dat alles verloren was. Ze probeerde de schade te relativeren, met de nog veel grotere problemen bij horeca en getroffen particulieren in het achterhoofd. Toch deed het pijn. "De originele muziekpapieren vertellen het verhaal over hoe de harmonie gegroeid is, dat is toch heel goed om te behouden", zegt Dirix.

L1

Slachterij
Samen met een aantal collega's van de harmonie zocht Dirix advies. Invriezen zou de partituren kunnen redden. Maar waar vind je zoveel lege vriezers? Evelyn vond een oude slachterij die een groot aantal lege vrieskisten ter beschikking stelde. Daar werden alle partituren in gelegd. Woensdagochtend zag restaurateur Saskia Hendriks de eerste resultaten en ze is hoopvol. "Door het vriezen gaat het vocht eruit. De ijskristallen worden omgezet in gas en dat gas wordt afgevoerd met als resultaat dat de papieren er weer uitzien als vroeger", Hendriks.

Niet weggooien
De techniek kan mogelijk ook de redding betekenen voor papieren stukken van veel particulieren. Veel mensen hadden schade en zagen persoonlijke spullen nat worden. Volgens de restaurateur kan veel schade nog hersteld worden door de spullen in te vriezen.

Het redden van de ingevroren partituren is wel een monnikenwerk. Vrijwilligers van diverse verenigingen hebben al aangeboden om de Valkenburgse harmonie te helpen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen