Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap worstelt met klimaatverandering: belasting stijgt

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 10:36

Waterschap Limburg gaat de waterschapsbelasting verhogen, omdat de organisatie worstelt met de gevolgen van klimaatverandering.

De waterschapsbelasting gaat de komende vier jaar elke maand gemiddeld 1 euro stijgen. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2023 dan uiteindelijk ongeveer 46 euro meer dan in 2019.

Weersomstandigheden veranderen
Het waterschap ziet zich gedwongen om de belasting te verhogen vanwege de veranderende weersomstandigheden en de kwetsbaarheid van de waterkwaliteit. Zo gaat het waterschap miljoenen pompen in hoogwaterveiligheid, het aanleggen van waterbuffers en verwijderen van medicijnresten uit het water.

Lees ook: 'Apotheken moeten niet gebruikte medicijnen retour nemen'

Buffers en dijken
Ongeveer 60.000 Limburgers wonen nu nog achter dijken die niet aan de wettelijke norm voldoen. Het waterschap wil die dijken naar het wettelijke veiligheidsniveau tillen. Het waterschap heeft ook geld vrijgemaakt voor het aanleggen van buffers voor het opvangen van water uit extreme hoosbuien. "Waar we als gevolg van de klimaatverandering de afgelopen jaren veelvuldig last van hebben gehad", voegt dijkgraaf Patrick van der Broeck toe.

Verfraaiing, hittestress en waterkwaliteit
Ook gaat er geld naar de inrichting van landschappen en het aanpakken van hittestress. Het waterschap wil daarnaast intensiever gaan samenwerken met België en Duitsland, om de waterkwaliteit te verbeteren.

Noodzaak
Financieel bestuurder Remy Sleijpen zegt dat het noodzakelijk is om te blijven investeren om de opgaven mogelijk te kunnen maken. "Als we niet investeren, betekent dit voor de inwoners van Limburg dat ze niet afdoende beschermd zijn tegen deze toekomstige extremen. En dan is de schade niet te overzien. Dit vraagt om extra financiële middelen, anders kijken naar onze uitdagingen en meer samen optrekken met overheden, bedrijven en inwoners.”

De verhoging van de waterschapsbelasting per doelgroep is te zien op de website van Waterschap Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen