Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Geplaatst opzondag 29 september 2019 - 12:00

Waterschap Limburg is 'zwaar teleurgesteld' in Sitech, omdat het bedrijf te laat een nieuwe lozingsvergunning voor Chemelot heeft aangevraagd. Het gaat om "de meest complexe milieuvergunning van het land, zo niet van Europa".

Sitech is het bedrijf dat onder meer het afvalwater op Chemelot beheert. Dit afvalwater wordt geloosd op de Ur, een beek die bij Urmond in de Maas uitkomt. Stroomafwaarts wordt er water uit de rivier gehaald om drinkwater van te maken.

Te laat
De huidige vergunning verloopt op 31 december 2019. Een nieuwe aanvraag, met een looptijd van zeven jaar, is op 8 juni ingediend, ruim drie maanden na het verlopen van de deadline in maart. Het waterschap heeft ongeveer tien maanden nodig om de vergunningaanvraag van Sitech af te handelen.

Nalatig
Het waterschap is 'zeer onaangenaam verrast'. "Afspraken worden niet nagekomen. De geloofwaardigheid van Sitech staat onder druk", zegt Jelle Roorda, directeur van Waterschap Limburg. Ook Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, zegt 'zeer zwaar teleurgesteld' te zijn. "Sitech is nalatig geweest."

Video: L1

Gevoelig
De lozingsvergunning ligt erg gevoelig. Volgens Roorda gaat het om de meest complexe vergunning van het land, zo niet van Europa. "Het is omstreden omdat iedereen meekijkt. Het gaat immers om de bescherming van een drinkwaterbron. Daarnaast is de aanvraag complex: er zijn ongeveer zestig fabrieken op het Chemelot-terrein die samen 650 stoffen lozen. Die moeten allemaal beoordeeld worden."

Drinkwater
Stroomafwaarts bij Heel wordt water uit de Maas gehaald. Hier wordt drinkwater van gemaakt. Drinkwaterbedrijf WML is als belanghebbende en expert bij de voorbereidingen van de vergunningaanvraag betrokken. Het bedrijf kan beoordelen of het drinkwaterbelang voldoende is meegenomen in de nieuwe aanvraag. Woordvoerder Koen Augustijn: "Hoe eerder die nieuwe vergunning er is, hoe beter. Als het waterschap druk uitoefent om vaart te maken, dan juichen wij dat natuurlijk toe."

Vervelend
In een reactie laat Robert Claasen, directeur van Chemelot, weten het 'heel vervelend' te vinden dat de deadline niet gehaald is. "Het duurde langer dan we in eerste instantie gedacht hadden." Frenk Thewissen, directeur waterzuivering bij Sitech, vertelt dat dit de eerste vergunning is van dit formaat. "De aanvraag is vele malen complexer dan in het verleden, omdat er nieuwe stoffen, technieken en eisen zijn. De totaalvergunning is nu veel gedetailleerder."

Opstapje
Thewissen begrijpt dat de aanvraag ook voor het waterschap complex is en dat er hoge eisen worden gesteld in verband met het drinkwater. Om de periode tussen het aflopen van de huidige vergunning en het verlenen van de nieuwe vergunning te overbruggen, heeft Sitech een verzoek ingediend om de huidige vergunning te verlengen. Deze zou dan lopen tot 1 juli 2020. "In deze wijzigingsvergunning zal het waterschap aanvullende eisen stellen. Het is een opstapje naar de nieuwe vergunning."

Lozen afvalwater Chemelot - nieuwe vergunning
De plaats waar het afvalwater vanuit de Ur in de Maas stroomt.
Foto: L1 (Jos van den Broek)

Kosten
Het is in het economisch belang dat er een vergunning is na 1 januari 2020, aldus het waterschap. Daarom wordt er een wijzigingsvergunning verleend, legt Van Wersch uit. "Dat betekent wel dat we extra werk hebben. We maken ook extra kosten omdat we deskundigen raadplegen, zoals het RIVM en Rijkswaterstaat." Het weigeren van een tijdelijke vergunning is voor het waterschap geen optie.

Vertrouwen
Claasen geeft wel toe dat Sitech het waterschap tijdig had kunnen informeren over de vertraging. Van Wersch zegt dat de vertrouwensband een deuk heeft gekregen. "Binnenkort gaan we in gesprek om te kijken hoe we nu verder gaan."

Waterwet
Het afvalwater afkomstig van de fabrieken op Chemelot wordt verwerkt door afvalwaterzuiveringsbedrijf IAZI. IAZI is onderdeel van Sitech Services, de koepel van de bedrijven op Chemelot. In overeenstemming met de Waterwet is een vergunning verplicht om afvalwater te mogen lozen op de zijtak van de Maas.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen